Felvidéki műsorok a magyar költészet napján

Felvidék Emberek

A magyar költészet napja alkalmából Felvidék-szerte is sok helyütt ünnepelték különféle rendezvényekkel április 11-én a magyar költészet napját. 

Költészet napja Pósa Lajosnak, a gyermekirodalom megteremtőjének szülőfalujában

Nemesradnóton (Rimaszombati járás) a költészet napja és Pósa Lajos születésének 169. évfordulója alkalmából az alapiskolában megszervezték a hagyományos Pósa Lajos versmondó találkozót, melyre a kisdiákok és  osztályfőnökök egyaránt hetek óta készültek.

A versmondásba minden osztály bekapcsolódott. Kedves műsort állítottak össze,  s számos Pósa Lajos-versikét megtanultak. Két kategóriában mutathatták be előadói képességüket a háromtagú zsűri előtt, akik könyvjutalomban, oklevélben és édességben részesítették a legjobbakat. A dicséret azonban mindenkinek járt, mind a tanulónak, mind a felkészítőnek, hiszen a gyermekirodalom gyöngyszemeit, legnemesebb magvait vetették el a költő, szerkesztő Pósa Lajos szülőfalujában.

A költészet napja a szentpéteri alapiskolában

Április 11-én rendezvények sokaságával ünnepelték a költészet napját a szentpéteri Kossányi József Alapiskola és Óvoda diákjai. A projektnap keretében elsőként tisztelettel adóztak József Attila emlékének, az iskola tanulói közösen elszavalták a tragikus sorsú költő Mama című versét.

A költészet ünnepe Losoncon

A Csemadok helyi szervezete és a Kármán József nevét viselő iskola együtt ünnepelte a költészet napját április 11-én Tolcsvay Béla Kossuth-díjas költő műsorával.

Az iskola Ráday-terme megtelt felnőttekkel és diákokkal. Ötven évvel ezelőtt ünnepelték először a magyar költészet napját, mondta bevezetőjében Demecs Andrea, a Csemadok helyi szervezetének elnöke, majd szólt arról, hogy ez a rendezvény rendhagyó, ugyanis a közönség soraiban külföldiek is ülnek, az iskola Erazmus+ programja keretében lengyelországi, litvániai, spanyolországi és romániai diákok és kísérőik látogatták meg az iskolát.

Költészet napja Ógyallán

Az Ógyallai Speciális Iskola minden évben megemlékezik József Attila születéséről, mely a költészet napja is egyben. Az előző évek során verseket olvastak fel a tanulók, s közösen szavaltak. Ebben az évben azonban eltértek ettől a hagyománytól. Úgy döntöttek, hogy kreatív módon ünneplik a költészetet.

Költészet Napja a Kárpátia Sport Polgári Társulás szervezésében

Az est házigazdái Pallag György, a Kárpátia Sport PT elnöke és Michac Szilvia, a Tulipán Óvoda igazgatónője szervezésében színvonalas és izgalmas költészetnapi programnak lehettek szem-és fültanúi azok, akik csütörtökön ellátogattak a komáromi Kultúrpalota dísztermébe.

Vallomás a csodáról – Csinszka-est Léván

Szerdán a Drovák Patka Színház rendhagyó előadóestjén vehettek részt az irodalomkedvelők a lévai Reviczky Házban, a Reviczky Társulás Irodalmi Szakosztályának szervezésében. Elsőként Puksa Magdolna, az irodalmi szakosztály vezetője köszöntötte a vendégeket és az irodalom iránt érdeklődő közönséget.

Szőgyénben verseket énekeltek, Köbölkúton Himnuszt szavaltak, Nagyölveden a Versfolyamba kapcsolódtak be

A  szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskolába, Szarka Andrea igazgatónő meghívására érkezett Vadkerti ImreZsapka Attila és Sipos Dávid, akik megzenésített verseket hoztak József Attila születésnapja alkalmából. Felcsendültek a magyar irodalom megzenésített költeményei, gyöngyszemei. Mert az irodalom ilyen sokszínű, énekelni is lehet a verseket. Számos előadót, zenészt megihlettek már a hajdan élt költők, József Attila, a „töltőtoll koptató szegény legény” és sokan mások. Úgy tartják, hogy a versek dalszövegek, csak nincsenek megzenésítve. A trió tagjaitól nem idegen az irodalom, hiszen a legszebb verseket énekelték el – közösen is – a Csongrády diákjaival a magyar irodalom legszebb ünnepén.

A költészet napja a Kodály Zoltán Alapiskolában

József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, melyről a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola több rendhagyó irodalomóra keretén belül emlékezett meg. A rendezvénysorozat célja az élményközpontú irodalomoktatás, a kortárs gyerekirodalom megismertetése, vagyis az olvasóvá nevelés elősegítése volt.

Tartalmas, kellemes hangulatú író-olvasó találkozón vehettek részt április 9-én iskolánk alsó és felső tagozatos diákjai. Z. Németh István író, költő beszélt a versírásról, az olvasásról, az életéről, további terveiről.

Megható és hiteles Ady-est Komáromban

Igazi századfordulós hangulatot és katartikus előadást teremtett a költészet napjának előestéjén Orosz Mihály és Tarics Péter Komáromban, a Selye János Gimnázium színpadán „Az izgága Jézusok” című zenés előadóestjével, melyet a költészet napja és Ady Endre halálának 100. évfordulója tiszteletére készítettek és adtak elő – nagy sikerrel, április 10-én.

Villámcsődület és verskórus Somorján

Hagyományosan, immár negyedik alkalommal gyűltek össze kicsik és nagyok Somorján, a Szent István téren, hogy együtt ünnepeljék április 11-én a magyar költészet napját. A somorjai és tejfalui magyar tanítási nyelvű óvodák, alapiskolák és gimnázium diákjai ebből az alkalomból közösen szavaltak és énekeltek.

Zengett a Himnusz a Költészet Napján

Költészet napi megemlékezést, ünnepséget tartottak a komáromi Selye János Gimnáziumban. Az ünnepség rendhagyó módon kezdődött, Korpás Éva népdalénekes, előadóművész tolmácsolásában hallhattuk egy gömöri népdalt, az Amoda van egy ház címűt, valamint a Csitári hegyek alatt című közismert zoboralji népdal eléneklése után a lépcsőkön álló kicsik és nagyok a tanári karral és vendégekkel együtt teli torokból énekelték a Szlovákiában mostanában nem közkedvelt magyar himnuszt. Igazán megható és felemelő pillanatok voltak.

Felvidék.ma/SZAKC

Felvidéki rendezvények a magyar költészet napján