Fejlesztési központ Tornalján

Tornalja Kiemelt cikk

Megkezdte működését a tornaljai regionális fejlesztési iroda. Az elmúlt évben a Nagyrőcén megtartott kihelyezett kormányülés eredménye az, hogy az idei évben a járásban két helyen, azaz Nagyrőce mellett Tornalján alakult meg és működik az egyik fejlesztési központ.

A központ célja, hogy segítséget nyújtson a térségre vonatkozó konkrét projektek realizálásában. Az iroda szervezésében egy szakmai napra is sor került a gömöri kisvárosban, amelynek elsődleges célja a térség turizmusra vonatkozó adatgyűjtése, illetve a kiaknázatlan lehetőségeire is rámutatott.

Nagy Réka, a tornaljai központ koordinátor-asszisztense portálunknak elmondta, az iroda dolgozói mintegy két hónapja gyűjtik az adatokat, olyan szubjektumokat szólítottak meg, akik ebben az ágazgatban érdekeltek. “Beszélgettünk vállalkozókkal, az egyház képviselőivel, hotelek és panziók igazgatóival, valamint a környező falvak és városok polgármestereivel. További része a koncepciónak a pontos adatgyűjtés volt a környező turistalátványosságokról, valamint történelmi emlékekről és olyan vállalkozásokról, amelyek érintettek az idegenforgalomban”.

13 kérdésre keresték a válaszokat az iroda munkatársai, több tucat személyt, szervezetet kerestek fel. Ennek eredménye például az a statisztikai kimutatás is, mely szerint az elmúlt időszakban a Gömörbe érkező turisták számának mintegy öt százaléka érkezett csak külföldről, tehát van min javítani. A másik nagy probléma az elszállásolás, illetve az infrastruktúra rossz helyzete a térségben.

Rudolf Bauer, a Regionális Fejlesztési Központ igazgatója is úgy véli, Gömörnek, s a nagyrőcei járásnak, azon belül Tornaljának és környékének nagyon jó lehetőségei vannak a turizmus fejlesztésére, kiépítésére. A céljuk az, hogy minél több látogató, turista érkezzen ebbe a régióba, és ennek köszönhetően minél több munkahely jöjjön létre a járásban. “Magának a cselekvési tervnek is az a célja, hogy a munkanélküliséget csökkentsük és újjabb lehetőségeket adjunk a dolgozni akaróknak”.

A munkahelyteremtés, a kis- és közép vállalkozók támogatása, valamint az infrastruktúra bővítése mellett Tornalja városa a Királyi városrészben található strandfürdő modernizálását tartja az egyik legfontosabb feladatának.

A több mint két hektáron elterülő fürdő egyik látványossága a Melegvíz nevű tengerszem, amely egyedülálló látványosság a régióban. Elkészültek a vizualizációs tervek, mely szerint Szlovákia egyik legattraktívabb strandfürdője alakulhatna a településen, és ezzel reményt adva arra, hogy az egyik leghátrányosabb régió felzárkózzon az ország nyugati részében lévő térségek felé.

 

Forrás: Hirek.sk