Falusi disznótor Újbezdánban

Horvátországi Magyar Napló Újbezdán Kiemelt cikk

Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület január 20-án tartotta meg első alkalommal falusi disznótoros napként elnevezett eseményét. A rendezvényt Újbezdán testvértelepülése, Nagytótfalu Község Önkormányzata tette lehetővé adományával, ugyanis ők ajándékozták a disznót.

  • Az egyesület vezetőségének rég óta dédelgetett terve volt már, hogy megrendezzenek egy hagyományos disznótort a Magyar Ház udvarán. S így január közepén nagy örömmel láttak neki a szervezői munkának. Összegyűjtötték a disznótorhoz szükséges kellékeket, előkészítették a disznótoros ínyencségek elkészítéséhez szükséges belevalókat, megbeszélték a napi menetrendet, a menüt és a feladatokat is beosztották egymás között. – tudtuk meg Sipos Zsivics Tündétől, az újbezdáni egyesület elnökétől, aki egyben ez úton is megköszönte a testvértelepülés vezetőségének az ajándék kocát, az egyesület tagjainak pedig a részvételt és segítséget.

Az újbezdáni Magyar Ház udvarán, január 20-án, a reggeli órákban gyülekezett az egyesület tagsága, apraja és nagyja egyaránt.

A segítségek a reggeli pálinkás áldás jó hangulatával láttak neki a tenni valóknak, s lassú tempóval, viccelődve, kezdtek neki a húsfeldolgozásnak. Az asszonyok a konyhán a früstök körül serénykedtek. Szerencsére az időjárás is jól szolgált az események. Reggeli után a katlanban már főtt a húrkába való, a fazékban is főtt a leves, kolbászhússal lett tele a teknő. Az asszonyok hájaspogácsával kínálták a résztvevőket, de az ebédhez már sült is a fánk. A kolbászt amikor betöltötték, a kapuig ért.

Délután odabent már terítettek is az ebédhez, melyre megérkezett a nagytótfalusi polgármester Raposa Attila, a Baranyaszentistváni Járás elöljárója Milan Knežević, a helyi plébános, Kirhoffer Róbert, a MESZ elnöke, Bóni János, és az egyesületi tagok, valamint azok távolabbi barátai és támogatói. Ekkor az asztalra került a húsleves, a főtt hús, a szárma, a frissensültek, a hurka, a kásáshurka és a kolbász, tormával és savanyúságokkal körítve. Az ebéd alatt a vidám társaságot meglátogatták még a maszkák is, fiatalok s öregek, akik nem bánták meg hogy betértek a Magyar Házba, hiszen teli tarisznyával távozhattak onnan.

A jó hangulatú esemény végén mindenki egyet értett abban, hogy jövőre is érdemes lesz megrendezi egy hagyományos disznótort itt a Magyar Háznál.