Évfordulós kórustalálkozó Adán

Ada Hírek

A Tisza menti népdalkórusok fellépése nyitotta meg a Vadvirág jubileumi ünnepségsorozatát.

vadvirag-web

Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör fennállásának huszonötödik jubileuma alkalmából szervezett ünnepségsorozatot szombaton Adán a községháza dísztermében kórustalálkozó nyitotta meg, amelyen hét népdalkórus lépett föl Csókáról, Zentáról, Felsőhegyről, Moholról és Adáról.

Varga Lívia, a Vadvirág HK elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Szabó Gabriellát, a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiváltanácsának elnökét, aki a rendezvény moderátora volt, valamint a népdalkórusok tagjait. Varga Lívia elmondta, hogy az 1991-ben alakult hagyományápoló kör célja és feladata a kezdetektől a kulturális értékek közvetítése és a közösségmegtartó szándék volt. Ez magában foglalta a népművelést, a vajdasági magyarok népművészeti hagyományainak ápolását, gyűjtését és dokumentálását, a népdal, a népzene és a néptáncok megismerését, a táncházmozgalmat, valamint a népszokások, a népi hagyományok megismerését és felelevenítését.

– Felneveltünk több generáció néptáncost és népzenészt, akik azután számtalan alkalommal öregbítették Ada község és a Tisza mente hírnevét a Kárpát-medencében. A Vadvirág asszonykórus, amely az est házigazdája, 1997-ben kezdte el a közös éneklést Csonka Katalin vezetésével. Az alapító tagok voltak: Csonka Katalin, Bognár Ilona, Adankó Irén, Illés Ilona, Várkonyi Zsuzsanna, Bernát Piroska, Bajúsz Anna, Tóth Piroska. Bodor Anikó 1997 novemberében vette szárnyai alá a kórust. Ez a gyümölcsöző együttműködés egészen Bodor Anikó haláláig tartott. Különös, szinte megismételhetetlen élményben volt része a kórusnak, amikor 2000. május 1-jén részt vett Budapesten a Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett millenniumi nagy népdalkórus-találkozón, melynek megálmodója Kóka Rozália, a szövetség titkára volt. A közel húsz év alatt számtalan helyen vendégszerepeltek az asszonykórus tagjai belföldön és külföldön egyaránt. Sok elismerés és díj birtokosai, amelyek közül a 2015-ben elnyert Bodor Anikó-díjra, valamint a Vass Lajos Arany Páva díjra a legbüszkébbek – közölte a Vadvirág elnöke.

A kórustalálkozón fellépett Csonka Katalin és Apró Boglárka adai énekkettős, akik moholi népdalokat adtak elő, majd a Moholi Nyugdíjas-egyesület vegyes kórusa, amely szintén moholi népdalokat énekelt. A csókai Pannónia férfikórus operettrészletekkel mutatkozott be, a felsőhegyi Népdalbarátok Klubja rózsás dalokat énekelt, a csókai II. Rákóczi Ferenc férfikórus pedig katonadalokat. Fellépett még az adai Bognár Odett, aki horgosi népdalokat adott elő, a csókai Csalogány asszonykórus csókai dalokat, a zentai Tópart Művelődési Egyesület kórusa lakodalmas dalcsokrot, a Vadvirág asszonykórus pedig Ada környéki népdalokat.