Eszéki Magyar Nap 19. alkalommal

Horvátországi Magyar Napló Eszék Kiemelt cikk

Szeptember 9-én került sor az idei Eszéki Magyar Nap megtartására. Az 19. alkalommal megszervezésre kerülő rendezvénynek ismét Eszék főtere adott helyet. A program a gyermektánccsoportok bemutatkozásával kezdődött, majd a felvonulást és a hivatalos megnyitót követően sor került a gálára. A jó hangulat mellett a gyönyörűen feldíszített kiállítóasztalok gazdag kínálatával és a ragyogó idővel együttesen, remekbe szabott eseményként múlott el ismét.

A rendezvényt Magdika Dániel, a Népkör Magyar Kultúregyesület elnöke nyitotta meg. A megnyitón felszólaltak még Vladimir Ham, Eszék volt alpolgármestere, Dragan Vulin, az Eszék-Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Jankovics Róbert parlamenti képviselő és Antonio de Blasio magyar főkonzul. De a díszvendégek között jelen volt még Pécs testvérvárosának küldöttje, Oszlói Dénes és Gellért Lajos, Budapest XIII. kerületének képviselője is, valamint a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány elnöke dr. Bokor Béla.

 – Immár tizenkilenc éve toborozzuk Szlavónia, Baranya és Nyugat- Szerémség magyarságát itt az eszéki főtéren, hogy bemutathassuk a magyarság kultúráját és gasztronómiáját, mindazt, ami a magyar nemzetet ékesíti, jellemzi. Rendezvényünk azzal a céllal kerül megrendezésre évről évre, hogy a többségi nemzet is megismerje magyar szokásainkat, kultúránkat. A horvátországi magyar kultúregyesületeken kívül Vajdaságból – Doroszlóról és Telecskáról, valamint Magyarországról – Pécsről, Zengővárkonyról és Budapest XIII. kerültéből is érkeztek fellépők. Ez utóbbi három anyaországi település a Magyar Napunk állandó résztvevői már a kezdetek kezdetétől – mondta Magdika Dániel, a Népkör MKE elnöke.

2

A rendezvény támogatói idén Eszék város, Eszék-Baranya Megye és a horvát Külügyminisztérium voltak, a Magyar Főkonzulátussal karöltve. A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Főkonzulátus által kezdeményezett Magyar Hét rendezvénysorozatának indító eseménye is volt egyben.

Az eszéki főtér tehát szombaton már 15 órától a magyar népviseletek, gyermek néptánccsoportok és magyar népzene hangulatával csábította a járókelőket. Fellépett a kórógyi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület és az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület gyermeknéptáncegyüttese, valamint a telecskai Kiss Ferenc Általános Iskola gyermektánccsoportja, a csúzai, ivanováci és kopácsi magyar gyermektánccsoportok. Ezzel párhuzamosan már a kiállítóstandok is különböző tájjellegű ételek és italok kínálatával, kóstolásával kecsegtettek.

3 4

 – Már évek óta járunk a Magyar Napra kiállítóként, szőlőt, jellegzetes magyar kalácsokat és süteményeket kínálunk a járókelőknek – mondta Radić Paula, a Pélmonostori Magyar Kultúregyesület oszlopos tagja.

 – A Kiskőszegi Magyar Kultúregyesületet szinte minden évben képviseltük, amióta megszervezésre került az Eszéki Magyar Nap. A mi falunk a Duna mellett fekszik, így mi frissen sült babuskát kínáltunk a járókelőknek. Mivel sok a résztvevő, ez egy olyan találkozási pont az ősz elején, ahol sok magyar kultúregyesület vesz részt, alkalom nyílik a beszélgetésre, eszmecserére, de arra is, hogy az ember megnézzen egy szép kultúrműsort, jó társaságban és jó hangulatban eltöltsön egy délutánt – nyilatkozta Radicsev Mária, a Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület elnök asszonya.

Egy órával később már fokozódott a hangulat, amikor a pécsi Ércbányász fúvószenekar és a zengővárkonyi néptánccsoport által vezetett felvonulás is elindult a közönségtoborzó körmenetére. Majd kezdetét vette a néptáncgála a főtéri nagyszínpadon, ahol bemutatkozott a HMDK Kiskőszegi Alapszervezetének tánccsoportja, a csúzai Csárdás, a Vajdaságból, Doroszlóról érkező Móricz Zsigmond Kultúregyesület tánccsoportja, a kórógyi Ady Endre MME és a csáki Petőfi Sándor MKE táncosai, a zengővárkonyi Petőfi Sándor Kultúregyesület tánccsoportja, valamint a Budapestről érkező Vadvirág és Vadrózsa néptáncegyüttesek.

A programkínálatot színesítette a Centrál Hotel előtt parokló „Arany 200 busz”, mely egy interaktív kiállítással mutatta be, elsősorban a gyermek korosztálynak Arany János költőnk életét és munkásságát, hiszen idén emlékezünk meg születésének 200. évfordulójáról.

 – Arany János az egyik legnagyobb magyar költőnk. Ez a mozgókiállítás leginkább a gyermekek számára készült. Autóbuszunk ezzel a kiállítással bejárja az egész Kárpát-medencét, mindezidáig voltunk már Felvidéken és Erdélyben is. Az interaktív foglalkozás során bemutatjuk Arany életművét, leginkább a gyermekek számára írt műveit, mint például a Toldi – nyilatkozta Németh Dániel, az „Arany 200 busz” idegenvezetője.

A szervezők elégedettségére a zárócsárdásra 20 óra magasságában került sor a nagy sokadalom részvételével.

S.ZS.T.