Eszéken a köztársasági elnök asszony

Horvátországi Magyar Napló Eszék Kiemelt cikk

Június első napjaiban, négy nap erejéig, Eszék-Baranya Megyébe helyezte ki hivatalát Kolinda Grabar-Kitarović horvát köztársasági elnök.

az elnök asszony számos eseményt, rendezvényt, fontos intézményt és helyszínt bejárva, Eszéken kívül még más szlavóniai és baranyai települést is meglátogatott, találkozott a járások elöljáróival, polgármesterekkel, az egyház vezetőivel, de a kisebbségek megyei képviselőivel is.

Június 2-án, a délelőtti órákban került megtartásra az a találkozó melyen elnök asszonyt a megyében élő kisebbségek helyzetéről tájékoztatták a megyei kisebbégi önkormányzatok elnökei és a képviselők. A magyarság helyzetéről, Sipos Zsivics Tünde, az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke, valamint Forján Renáta az Eszék-Baranya Megyei Közgyűlés magyar tagja számoltak be. Mindketten a megyével való kiváló viszonyt hangsúlyozták, de szó esett néhány országosnak is mondható problémáról, melyek aggodalomra adnak okot.

Grabar-Kitarović elnök asszony részt vett Eszék-Baranya Megye Napja alkalmából megtartásra kerülő megyei közgyűlés díszülésén is.

Mind a kisebbségek, mind a többségi nemzet, azaz az össztársadalmi közös nagy gondja jelenleg ebben a régióban a nagy létszámú gazdasági migráció, s elnök asszony, épp erre a problematikára fűzte fel itt tartózkodásának hangsúlyos mondanivalóit, politikai üzeneteit.