Eseményekben gazdag nyár

Horvátországi Magyar Napló Dárda Kiemelt cikk

Eseményekben gazdag nyár a Dárdai MKE háza táján

A Dárdai Magyar Kultúregyesület eseményekben gazdag júliust zárt a napokban, hiszen 10 éves fennállásuk óta első alkalommal számolhatnak be arról, hogy a tagságukhoz tartozó gyerekek, csoporttagok számára a szorgalmas munka idén több táborozási, nyaralási lehetőséget is nyújtott.

Július 10. és 15. között Jurićné Várnai Katalin kíséretében 8 fiatal vehetett részt a Magyar Cserkészszövetség által szervezett Határtalanul címet viselő cserkésztáborban, Nagykovácsiban, Budapest mellett.

 – A fiatalok nagyon lelkesen indultak a táborba. A dárdaiaknak sajnos nagyon kevés lehetőségük van magyar kortársakkal találkozni, beszélgetni, ezért hasznos volt, hogy egy ilyen lehetőséget kaphattunk. A legfiatalabb egy 10 éves kisfiú volt, a legidősebb pedig egy 16 éves lány. Mindenkinek nagy élmény volt ez a tábor. Nekünk ez valóban sokat jelentett – mondta el Katalin.

Július 19. és 24. között a dalmáciai Čiovón nyaralhatott a Dárdai MKE apraja-nagyja. A Dárdai Vöröskereszt közvetítésével, akik megszervezték a Čiovói Vöröskereszttel a szállást és az étkezést, a Dárdai Magyar Kultúregyesület hatványozottan hátrányos helyzetű, nagycsaládos tagjai jutottak így nyaralási lehetőséghez, melyet valójában önköltségesen oldottak meg, úgy, hogy a Dárdai Járás egy részösszeggel járult csak hozzá a buszköltséghez.

 – A kultúregyesület fennállása óta ez volt az első olyan többnapos kirándulás, amelyet sikerült tető alá hoznunk. Az egyesület összes szakcsoportja részt vett, 48 személlyel. A tengeren töltött öt nap a közös próbák és az új koreográfiák elsajátításának jegyében telt. De jutott idő egy-egy kirándulásra is, így ellátogattak Trogirba és Splitbe is. A helyi Donji Okrug-i Turisztikai Közösség szervezésében, pedig egy önálló, majd egy órás bemutatkozó műsort adott az egyesület a település főterén – tudtuk meg Bóni Jánostól az egyesület elnökétől.

4 3

Július 29-én és 30-án, Bóni Róbert szervezésében, sátortábort tartottak a dárdai Magyar Háznál, mégpedig a helyi AIRBACK egyesülettel közös szervezésben. Ugyan a két egyesületnek már voltak a korábbi időszakban érintkezési pontjai – különböző foglalkozásokat tartottak együtt – mégis ez volt az első sátortábor, amelyet együtt tartottak meg.

A szombati nap folyamán különböző sorjátékok, sportjátékok, sporttevékenység megtartására került sor. 5-6 sátor került felállításra a dárdai Magyar Ház udvarán. A tábor célcsoportja elsősorban az alsós korosztály volt, összesen 24 gyerek vett részt. A szülők is szívesen besegítettek, a bőséges ellátásból nem volt hiány. Az este a díjkiosztót követően hangulatos tábortűz, ének és tánc mellett telt – nyilatkozta Bóni Elvira a táborral kapcsolatban.

1 2

A tábor, amelyet minden bizonnyal először, de nem utoljára tartottak meg a Dárdai Magyar Házban, vasárnap zárult.

A júliusi programok minden bizonnyal további motivációval töltötték fel a Dárdai Magyar Kultúregyesület tagságát az eddig is eredményes munka folytatásához. További sikerekben gazdag évadot kívánunk a csapatnak!

S.ZS.T.