Élőkönyvtár ma, a Kaszinóban!

Kiemelt cikk

Könyvturi és élőkönyvtár ma, a Kaszinóban!

A papír alapú olvasás nép­szerűsítését és a sztereotípi­ákkal való szembesülést tűz­te ki céljául a Könyvturi | élőKönyvtár idei kiadása. Az egész napos eseményt második alkalommal rendezik meg, ma, a sétatéri Kaszinó épületében. A szervezést az Erdélyi Ma­gyar Közművelődési Egyesület, a Báthory István Alapítvány és a NonStop Office végzi, a Pers­pektíva és Campus diákújságok közreműködésével.

A rendezvény mottója – Nézz szembe a félelmeiddel és találkozz személyesen a sztere­otípiáiddal! – arra ösztönzi az érdeklődőket, hogy ne mulasz- szák el a lehetőséget, hogy kü­lönbözőségükről, félelmeikről nyíltan beszélő emberekkel ta­lálkozzanak. Ezeket az élőköny­veket többek között a cigány, a feminista, a fogyatékossággal élő, a zsidó, a szőke nő, a nyug­díjas testesítik meg. Emellett a politikai, kulturális életben és a szórakoztató iparban tevé­kenykedő „lapoznivalók” kö­zött jelen lesz Dimény Áron szí­nész (15-18 óra között), György Botond humorista (10—16), Hegedűs Csilla műemlékvédő (), Horváth Anna alpolgármester (18-20), Magyari Tivadar író (17-20), Tibori Szabó Zoltán új­ságíró (10-13).

Amellett, hogy a könyvek egész napos figyelmet kapnak, a kerekasztal-beszélgetósek so­rán reflektorfénybe is kerülnek. A délután folyamán A vers sze­repe az erdélyi irodalomban, és az Erdélyi irodalmárok Magyar- országon témakörben beszélget­nek kortárs szerzőink.

Az adományozott köteteket reggeltől estig lehet csereberélni, az élőkönyvek elérhetősége vál­tozó lesz, részletek a könyvturi FB-oldalán. A nap folyamán fel­lép a Kozmutza Flóra Iskola Jelelőkórusa, az Anyanyelvápo­lók Szövetsége Ifjúsági Szerveze­te pedig nyelvi játékokat szervez. A Könyvturi | élőKönyvtár jam sessionnal, és remélhetőleg sok könyv- és eszmecserével zárul.

A nap programja: 10:00- 20:00: élő könyvtár, könyvtur- káló, nyelvi játékok, verssa­rok; 12:00-13:00 Varázsketyere; 14:00-15:00 Licit játék; 15:00-16:30 Nők az iroda­lomban; 17:00-18:30 A vers szerepe az irodalomban; 18:45- 19:00 Kozmutza Flóra Iskola Jelelőkórusa; 20:00-21:30 Jam session.

Szabadság, 2016. április 15.