Előítélet-mentes könyvvilág

Kiemelt cikk

Könyvturi|élőKönyvtár: előítélet-mentes könyvvilág

Folyamatos könyvvadászat, élőkönyvek kézről kézre adása és agytornáztató játékok. Így startolt a Könyvturi|élőKönyvtár második kiadása péntek reggel a sétatéri Kaszinó épületében.

Az idei rendezvény mottója – Nézz szembe a félelmeiddel és találkozz személyesen a sztereotípiáiddal! –, valamint a bőséges könyvválaszték sok érdeklődőt vonzott a helyszínre. Minden látogató találhatott számára érdekes könyvet, hiszen a meséskönyvektől a klasszikusokig minden műfaj képviseltette magát. A könyvmolyok folyamatosan körbeállták a standokat, a bátrabbak az élőkönyvekkel való beszélgetéstől sem vonakodtak. A sztereotípiákat képviselő személyek közül a délelőtt folyamán a zsidót, cigányt, fogyatékost és újságírót kölcsönözték a legtöbbször.

A kölcsönzők a beszélgetés során megismerkedhettek az élőkönyv kultúrájával, munkásságával, vallás- és világnézetével. Schwartz Róbert – zsidó – többek között beszélt a családját is érintő deportálásról, emellett mondott néhány részletet a zsidó naptár különlegességéről. Tibori Szabó Zoltán – újságíró – szakmai elhivatottságáról, kül- és belföldön szerzett tapasztalatairól és háborús tudósításairól mesélt.

A könyvturkálás és beszélgetések mellett a résztvevők nyelvi játékokba is bekapcsolódhattak, melyeket az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Szervezetének képviselője irányított. A játékosoknak a tárgyi ismeretek mellett szükségük volt a gyors reflexekre is.

Perspektíva, 2016. április 16.