Előadás az újkori népvándorlásról

Kónya-Kovács Otília Muzslya Kiemelt cikk

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség és a muzslyai Fókusz Klaszter Családi Gazdálkodók Egyesülete közös szervezésében a magyarországi, október másodikai kvótareferendumról szerveztek estet, amelyet a Muzslai Petőfi Sándor MME könyvtártermében tartottak meg. Az est vendége és előadója, dr. Kiszelly Zoltán, magyarországi politológus volt, aki Újkori népvándorlás. Hogyan reagál Európa és Magyarország? címmel tartott előadást.

A rendezvényre a civil szervezeteket invitálták meg, mivel a tagok közösségekben gondolkodó emberek, és a közösségre nagy nyomásként nehezedik a migránshelyzet, ugyanakkor a körülöttük történő eseményeket érdemes megvitatni velük. A szervezők ezért kérték fel a szakembert, hogy segítse a közösséget a helyzet értelmezésében, illetve, hogy egy értelmes álláspontot alakítsanak ki magukban.

Kiszelly Zoltán az újkori népvándorlást “élő” problémának nevezte, amely már másfél éve foglalkoztatja az itt élő embereket. A migránshelyzetet politikai szemszögből próbálta megvilágítani, hogy minél hathatósabban átadja az aktualitását ennek a kialakult helyzetnek. A vajdasági közösségek is érzik ennek a terhét, hiszen ezen a részen torlódnak fel a migránsok, akik el szeretnének jutni Európába. Az esten elhangzott, hogy ha nem változtatnak ezen a helyzeten, akkor még több menekült érkezése várható. A német politika most már nem egy ellenőrizetlen, spontán migrációt szeretne, hanem egy ellenőrzöttet, ütemes migrációt akar, és kiválogatnák azokat az embereket, akiket beengednek. Az elképzelés szerint 250-500 ezer migránst vennének át évente, és szétosztanák az Európa Uniós államokban, természetesen Magyarországnak is kötelessége lenne befogadni a menekülteket. Ez nem a valódi megoldás, így a határon túli magyar állampolgároknak a szavazatára is számítanak, a menekültkvóta megakadályozása érdekében.

 

Kónya-Kovács Otília

 

Forrás: VajdaságMA

IMG_1712

IMG_1716

Dr. Kiszelly Zoltán

 

Kapcsolódó hír:

http://pannonrtv.com/web2/?p=290009#more-290009

 

Kapcsolódó felvétel:

Vajdasági TV felvétele