Elkezdődtek az Aradi Magyar Napok

Arad Kiemelt cikk

Neoton-koncerttel kezdődtek az Aradi Magyar Napok

Hat év után koncertezett ismét az Aradi Magyar Napokon a Neoton Família. Péntek este a városligeti gokart-pályán több ezren voltak kíváncsiak a Csepregi Éva és Végvári Ádám fémjelezte korszakos együttes fellépésére.

A magyar popzene ikonikus zenekara több nemzedéket csábított a ligetbe, és a tinédzserektől a középkorúakon át a nagyszülőkig mindenki remekül szórakozott az olyan ismert slágerekre, mint a Nyár van, Don Quijote, a Holnap hajnalig vagy a ráadásként játszott 220 felett és a Kell, hogy várj…

Szombaton a Pokolgép lép fel a városligetben, vasárnap este pedig, a családi vetélkedőkkel és ifjúsági programokkal színesített nap végén Kowalsky meg a Vega szórakoztatja az aradiakat és a környékbelieket.

A 15 éves múltú Aradi Magyar Napok két hétig tartanak, s kulturális, hagyomány- és értékőrző, szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket a szervezők (az aradi RMDSZ, a magyar történelmi egyházak és a magyar civil szervezetek).

Hétfőn és kedden többek között a Szent Koronáról és Magyarország közlekedéstörténetéről tartott előadás, illetve könyvbemutatók szerepelnek a programban. Szeptember 28-án, szerdán este a 2013-ban elindított, és nagy sikernek örvendő Kölcsey Képtár soron követező kiállítását nyitják meg a megyei múzeum szépművészeti részlegének Kliór-termében: ezúttal Steinhübel Zoltán aradi képzőművész alkotásaiból rendeznek tárlatot.

Idén is megszervezik többek között a Máltai Segélyszolgálat nyílt napját és a világosi emléktúrát a hatodik osztályosoknak, a pedagógusnapon pedig kiosztják a kétévente esedékes Márki Sándor-díjakat. Az egykori Viola néptáncegyüttes tagjait találkozóra hívják, szeptember 30-án és október elsején pedig a makói veteránautó-klub tagaji állítják ki járműveiket a városháza előtt. Október 3-án író–olvasó találkozót és útibeszámolót tartanak Okos Mártonnal.

A kalotaszegi születésű, Budapesten élő újságíró 1988-ban az érmelléki Juhos Gáborral együtt gyalog indult Budapestről Párizsba, hogy felhívja Európa figyelmét a Ceașescu-féle „településrendezési” terv elleni tiltakozásul. Emlékeiket útkönyvben foglalta össze Okos Márton Negyedszázada gyalog vittük Erdélyt Európába címmel. Az aradi író–olvasó találkozó aktualitását az adja, hogy idén szeptember 6-án volt a falurombolás elleni aradi egyházi tiltakozás, az ún. Aradi Állásfoglalás megfogalmazásának 28. évfordulója.

A szokásos ünnepi díszelőadásról ezúttal senki sem marad le, mert idén nemcsak október 5-én, hanem 6-án este is megtartják az előadást a nagyszínházban. A közönség Tóth-Máthé Miklós A nagyrahivatott című történelmi drámáját láthatja.

A főrendezvény október 6-án lesz

Aradot a magyar Golgotának nevezte Kossuth Lajos a Szabadságszobor 1890. október 6-i leleplezésére írott köszöntőlevelében, és töredékesen fennmaradt fonográfra rögzített hangüzenetében. Nem csoda tehát, hogy az Aradi Magyar Napok főrendezvénye mindig az október 6-i emlékünnepség. Idén az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlásának, a 13 vértanútábornok aradi kivégzésének 167. évfordulójára emlékeznek.

A vértanúk emlékére tartott szentmise 11 órától kezdődik a belvárosi minorita templomban – meghívott főcelebráns és szónok Kovács Péter gyulai plébános, esperes, püspöki helynök –, majd 12.30-tól a Szabadság-szobornál tartják meg az ünnepi beszédeket és a koszorúzást. Délután négy órától a vesztőhelyen álló obeliszknél lesz főhajtás és koszorúzás. A rendezvénysorozat részletes programja megtalálható az aradi RMDSZ honlapján.

Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/70132-neoton-koncerttel-kezd-dtek-az-aradi-magyar-napok