Elismerésről és költözésről

Veres Réka Kiemelt cikk

Elismerésről és költözésről a múzeumigazgatóval

Május végén átadják a Haberstumpf-villát, amely a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum székhelye lesz. Az intézmény fejlődéséről, valamint a nemrég kapott EMKE-díjról beszélgettünk Miklós Zoltán múzeumigazgatóval.

– Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) nemrégiben Bányai János-díjjal tüntette ki, mellyel az intézményvezetői munkásságát és a múzeumi kiállítások szervezését ismerte el. Mit jelent önnek a kitüntetés?

– Óriási megtiszteltetés, ami szoros összefüggésben van az Anna – Asszonysors a 20. században kiállítással. A szakma és a közművelődés terén tevékenykedő EMKE is felfigyelt a tárlatra, illetve az udvarhelyi múzeum fokozatosan építkező stratégiájára. Komoly motiváció az elismerés, főként hogy most aktív tevékenységi időszak áll előttünk.

– Hogyan látja a székelyföldi múzeumok fejlődését?

– Különböző erőforrásokkal rendelkeznek, de motiválják egymást, mindez pedig azzal jár, hogy szégyen lemaradni, a szolgáltatások maximalizálására és a minőségnyújtásra kell összpontosítani. A kisebb múzeumok felzárkóztatásában segít a székelyföldi múzeumok közötti együttműködés. A közönség elvárása egyre nagyobb, a mi képességeink viszont nem ugranak meg évről évre olyan mértékben, mint ahogyan a közönség elvárja a minőségi szolgáltatásokat.

– Tehát elég nagy kihívás egy kisvárosi múzeumnak a lépéstartás.

– Valóban nehéz, ezért állandóan követjük a bevált trendeket, erőforrásainkhoz igazítva próbálunk megfelelő stratégiát kialakítani. Célunk évente egy nagyobb kiállítást szervezni, még akkor is, ha az nem hasonlítható a nagy múzeumi „bummokhoz”  a hiányzó az infrastruktúra és anyagi erőforrás miatt. Az utóbbi négy év munkája beért, olyan szimbolikus tőkét termeltünk, melyet egy épületre válthattunk. Egy rövid távú célt elértünk: a legszebb székelyudvarhelyi épületbe, a Haberstumpf-villába költözik a múzeum.

– Mikor lesz a költözés?

– Az épület nyilvános átadása május végén lesz, nyáron a Kossuth Lajos utca 29. szám alatti épületből teljes mértékben átköltözünk a Haberstrumpf-villába.

– Hogyan fog hatni a múzeumra a váltás?

– A térbeli növekedés számottevő, jelenleg hatszáz négyzetméter, ott pedig 1500 áll majd rendelkezésünkre. Mindig mérlegelni kell, hogy mi zajlik nyilvános térben, illetve háttérben, remélem, az új épületben sikerül összhangba hozni ezeket. A múzeumnak régebben a tárgyak gyűjtése volt az alaptevékenysége, most már inkább modern szórakoztató központtá kell válnia, más hasonló szolgáltatásokkal verseng a látogatókért. Az épület fele nem lesz nyilvánosan látogatható, oda kerülnek a raktárhelyiségek, a restaurátor- és régészeti műhelyek, a könyvtárak és az adminisztrációs felületek, a kiállítófelületek pedig a villa régi épületrészében lesznek.

– Lehet hátránya annak, hogy a központból a város szélére költözik a múzeum?

– Ötven évig a Kossuth Lajos utcai épületben volt az intézmény, de az most már nem megfelelő egy modern múzeumi tevékenységnek. Reméljük, az új helyen bővíteni tudjuk a szolgáltatásokat az udvar és a felületek adta lehetőségek által, még akkor is, ha nincs a központban. Célközösségünk a diákság és a turisták, ezt a két csoportot kell becsalogatnunk. Vannak alapkérdések, amelyeken az iskolakezdésig, illetve a jövő évi turistaszezonig változtatni kell: egyirányú az utca, ezért hiába szép kívülről az épület, nem lehet megállni előtte, a parkolóba pedig nem lehet behajtani. A pedagógusokkal változtatni kell a múzeumlátogatási gyakorlaton, hiszen rendszerint ötven percet szánnak erre. Meg kell találni a módját, hogy ne ebből az ötven percből faragják le az út időtartamát. Idén a költözés sok energiát felvesz, de jónak látom, ha továbbra is saját produkciókba fektetünk be, az új felülettel viszont még merészebbek lehetnek az ötletek.

– Milyen rendezvényekkel avatják fel az új épületet?

– Lesz egy átadás május végén, az első tárlat pedig az Erdélyi Művészeti Központ kiállítása lesz, amely a 20. század második felének erdélyi képzőművészetét mutatja be. Június 21-én, a Múzeumok Éjszakáján, amikor még nem lesznek tele a raktárak, bárki bejárhatja majd az épületet a padlástól a pincéig. Augusztus 20-án lesz az első igazán nagy kiállítás, a Herendi porcelángyár kincsei ékesítik majd a múzeumot. Addig viszont május elsején a borvízmúzeumot is megnyitjuk, az érdeklődők a bivalyokat is megismerhetik, amelyek nemsokára szejkei borvizes szekeret fognak húzni, május 14-étől pedig látogatható lesz a Jézus-kápolna is.

Veres Réka, szekelyhon.ro, 2016. április 15.