Elapadhat idén a környezetvédelemre szánt támogatás

Kiemelt cikk

Elapadhat idén a környezetvédelemre szánt támogatás

Évek óta folyamatosan csökkent a környezetvédelmi civil szervezetek állami támogatása, a civilek attól tartanak, hogy idén teljesen elzárják a pénzcsapot.

A Zöld Forrás állami környezetvédelmi támogatási alap elzárásával az Orbán-kormány újabb lépést tehet a civil szektor ellehetetlenítése felé – írja a Népszabadság. Több civil szervezet is úgy tudja, idén teljesen felszámolják a programot, erről írt Victor András környezetvédő is Facebook-oldalán. Victor szerint a kiszivárogtatott információkkal egyelőre tesztelik a zöldszervezetek és a társadalom érzékenységét, tiltakozó fellépés nélkül vélhetően fel is számolják a programot.

Az Orbán-kormány 2010-ben még 120 milliós támogatást biztosított, ez az évek során 70 millióra csökkent a Victor András adatai szerint. A civil szervezetek a támogatásért cserébe átvállaltak olyan feladatokat az államtól, amelyeket az nem tudott, vagy nem akart elvégezni. 2002-ben előfordult, hogy 1,2 milliárdos volt a keret, később ez 500 millióra mérséklődött, végül fokozatosan csökkent.

Victor szerint az Orbán-kormány a környezetvédelmet egy fejlődést gátló szükséges rossznak tartja, még az első kormányalakítás alkalmával átengedte Torgyán Józsefnek, aki Pepó Pált ajánlotta környezetvédelmi miniszternek, aki teljesen inkompetens volt a környezetvédelmi szakember szerint. Később már csak államtitkári szinten volt környezetvédelmi vezetés, ami helyettes-államtitkári szintre módosult a harmadik kormányzásra.

Forrás: hvg.hu