Együttérzéssel adakozni

Hírek

Együttérzéssel adakozni

Április 3-án a Beregszászi Szent Kereszt Felmagasz­ta­lása Római Katolikus Plé­bá­niatemplomban jótékony célú koncertet adtak a fennál­lá­sának idén 70. évfordulóját ünneplő Ungvári Zá­dor Dezső Zeneművészeti Szak­középiskola tanárai és diákjai.

A Kezünkben a Jövő Alapítvány szervezésében megvalósult koncert bevételével a Beregszászi Járási Központi Kórház gyermekosztályát szándékoztak támogatni a szervezők egy korszerűbb vizesblokk létrehozásában.

A koncerten elsőként Ukrajna érdemes tanára, Nagyija Pidhorodszka tanítványai: Varcaba Júlia, Hriga Tetjana és Ferencik Olekszandr adták elő – szólóban és duettben – többek között Giovanni Pergolesi Stabbat materének részleteit, Bach és Gounod Ave Mariáját, Cesar Franck Panis Angelicus, illetve az intézmény névadója, Zádor Dezső Variációk c. művét. Zongorán kísért Tóbiás Katalin. Majd a szakközépiskola hegedűegyüttese következett Sipos Natália vezetésével, Tóbiás Katalin zongorakíséretével. Előadásukban Tetjana Jasvili Istenszülő Szűzanya, Viktória Poljova Egyszülött c. liturgiájának részlete és Olekszandr Bilas Ahogyan szeretetet kapott c. műve is elhangzott. Fellépett még az intézmény vokálegyüttese – vezetőjük Ukrajna érdemes művésze, Hleba Szvitlana – Csecsur Gabriella koncertmester kíséretével, továbbá Sztepan Jaszniszkij vezetésével az iskola kamarazenekara is, kik Márton István Esti dalával zárták előadásukat, ezzel együtt a koncertet.

A koncerten összesen 2616 hrivnya gyűlt össze. A szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki mindazoknak, akik hozzájárultak a jótékony célhoz. „Tegyenek jót, gazdagodjanak jótettekben, szívesen és együttérzéssel adakozzanak” (1Tim 6,18).

A Kezünkben a Jövő Alapítvány 2008-ban jött létre. Tevékenységéhez hozzátartozik az árva vagy elhagyott gyermekek családba segítése, a nevelőszülők felkészítése, képzése, súlyos beteg gyermekek gyógykezelésére való pénzadományok gyűjtése és a kórházmisszió is, melynek keretében az önkéntesek meglátogatják a gyermekkórházaik lakóit, továbbá igyekeznek segíteni, támogatni is az intézményeket felújítások kivitelezésének támogatásával, gyógyászati felszerelések megvásárlásával. Az alapítvány már több alkalommal szervezett jótékonysági koncertet egy-egy beteg gyermek gyógykezelése vagy beteg gyermekekkel foglalkozó intézmény támogatása céljából. 2013-ban a munkácsi Tours-i Szent Márton-székesegyházban munkácsi előadók gyűjtöttek a kárpátaljai megyei gyermekkórház részére. 2014-ben kárpátaljai zenészek adtak jótékonysági koncertet szintén a beregszászi római katolikus templomban, melyen Sipot Artem gyógykezlésére gyűjtöttek. Munkácson a szolyvai gyermekotthon megsegítésére szerveztek koncertet, az ArtTisza Művészeti Egyesülettel közösen pedig jótékonysági képvásárra is sor került. Szolyván az alapítvány támogatásával készült egy „Élet-ablak” a helyi gyermekotthonban (ebben újszülöttjét helyezheti el a róla lemondó anya, s a gyermek idejében gondozásba kerülhet). Az elmúlt évben az alapítvány Kórházmissziós Szolgálata és felajánlók jóvoltából újították fel az Ungvári Városi Gyermekkórház fiziológiai osztályának három szobáját.

Az alapítványról és annak tevékenységéről a www.ditisiroti.org.ua/ oldalon ovlashatnak bővebben. Aki szeretne hozzájárulni az alapítvány tevékenységéhez vagy a gyermekosztály vizesblokkjának elkészítéséhez, személyesen is megteheti azt az alapítvány beregszászi (Rákóczi tér 6.) irodájában hétköznaponként, kedden és szerdán 9.00-tól 16.00 óráig.