Egyre látogatottabbak tájházaink

Horvátországi Magyar Napló Baranya Kiemelt cikk

A MESZ nagy gondot fordít a horvátországi magyarság tárgyi és épített kulturális örökségének ápolására. A Magyar Egyesületek Szövetsége a honvédő háború lezárulta után az egyetlen horvátországi magyar szervezet, amely komoly eredményeket tud felmutatni magyarságunk tárgyi és épített kulturális értékeinek megőrzése és prezentálása terén.

nettájház

A honvédő háborút követően egy évtizednek kellett eltelnie, hogy a horvátországi magyarságnak ismét tájmúzeuma lehessen. Hosszú évek munkáját követően a MESZ 2008-ban nyitotta meg a pélmonostori Tájmúzeumot. Ezután a MESZ Harasztiban, Nagybodolyán, Grbavácon és Újbezdánban hozott létre tájházat. A tájmúzeum a honvédő háborút követően a horvátországi magyarság egyetlen látogatható néprajzi kiállítása lett, amely bemutatja a tájegységünkre jellemző építészeti és tárgyi kultúrát, és méltó helyet biztosít a horvátországi magyarság kulturális örökségének. A tájházainkat napról napra egyre több csoport látogatja meg.
– Nagy öröm számomra, hogy tájházainkat egyre többen látogatják. Leginkább Magyarországról érkeznek látogatók, mostanában a Határtalanul program keretében érkeznek Nagybodolyára és Pélmonostorra is. Tájházaink őrzik tárgyi kultúránkat, amely a magyarság kulturális örökségének fontos eleme – mondta lapunknak Sipos Zsivics Tünde, a Baranyai Júlia Népfőiskola igazgatója.
Június 12-én Beremendről érkezett csoport Baranyába. Újbezdánba, Pélmonostorra, Csúzára, Vörösmartra, Kiskőszegre és Nagybodolyára látogattak a szakmai nap keretében.
– A Beremendi Általános Iskola nevelőtestülete és teljes alkalmazotti közössége vesz részt ezen a szakmai napon. A tankerület két vezetője is elkísért minket erre az útra. Az volt a célunk, hogy a drávaszögi magyarság kulturális értékeivel, hagyományőrző tevékenységével ismerkedjünk meg, valamint az a cél is vezérelt bennünket, hogy feltérképezzük a lehetőségeket. Itt vagyunk a közelben és esetleg gyerekekkel is el tudunk  látogatni  akár  kulturális  rendezvényekre, akár egy- egy kirándulás alkalmával. Nagyon szép dolgokat láttunk, nagyon komoly munka van emögött és mindenképpen egy olyan értékmentés folyik itt, amely a településeket gazdagabbá teszi – nyilatkozta lapunknak Tekauer Aranka iskolaigazgató.