Egymás megismerése

Szabadka, Városi Könyvtár Kiemelt cikk

Az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör kedden este vendégül látta a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületét. A szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében megtartott verses-zenés estet megelőzően Emlékfoszlányok képekben címmel a résztvevők áttekintést kaptak a Németh Anna topolyai keramikusművész által vezetett Szivárvány Alkotóműhely 22 éves munkájából. A kiállítást Molnár Krekity Olga, a VMVE alapítóelnöke nyitotta meg:

Németh Anna pályájának nagy részében képzőművészeti tanár volt a Csáki Lajos Általános Iskolában, emellett pedig iparművészként tevékenykedett és teszi ezt a mai napig is. Ismeretségünk 1996-ig nyúlik vissza, amikor megmutatta a topolyai Kodály Zoltán MMK-ban található műhelyét. Ma is magam előtt látom azt a hangulatos műhelyt, ahol a cserepes virágok megfértek az agyagdíszekkel és gyermekalkotásokkal. A Szivárvány alkotóműhely célja mindig is az volt, hogy a gyerekek szeressék a képzőművészetet és szabadon alkossanak. Csodálatos alkotások születtek, amelyek sok díjat eredményeztek. A kiállítás áttekintés a 22 év munkájából, így némelyik kiállító ma már kiemelkedő közéleti szereplő. A válogatást vajdasági körúton mutatják be, Szabadka az első állomása, a második minden bizonnyal Temerin lesz, ahol összekötik egy gyermekalkotó műhellyel – hallottuk egyebek közt Molnár Krekity Olgától.

A VMVE csapata Versszólamok és dallamcsokrok címmel szerepelt. A fiatal előadókat Barta Júlia, Csőke András és Molnár Krekity Olga készítette fel. Az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör részéről Basity Gréta és Rizsányi Attila szólt az egybegyűltekhez. Ahogyan azt hallhattuk, a vendégszereplésre negyedik éve kerül sor, hiszen Horváth Emma tanárnő azt szorgalmazza, hogy térségünk versmondói személyesen megismerjék egymást és figyelemmel kísérjék egymás munkáját. Épp emiatt tartják fontosnak azt a törekvést, hogy a versmondással foglalkozók egy egységet képezzenek Vajdaságban. Zárszóként Hajvert Ákos, a VMVE elnöke ismertette, hogy ennek szellemében a versmondók közti kapcsolatot október 29-én Bácsfeketehegyen építik tovább, ahol az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör szavalóit látják vendégül.

Az est folyamán fellépett Szabó Rebeka, Vanka Réka, Bácsi Virág, Vajda Noa Pálma, Szabó Némedi Róbert, Bede Anett, Paulyuk Jenifer, Molnár Anna, Major Lili, Hodik Annabella és Szőke Rebeka, míg a zenei közreműködők Németh Emil, Bede Noémi, ifj. Gál József és Csőke András voltak A műsort Molnár Krekity Olga állította össze.

Forrás: Magyar Szó

versmondok