Egyetlen esély a tanulás

Óbecse Kiemelt cikk

A hátrányos helyzetű gyerekek egyetlen esélye a tanulás.

Október első hete az idén ismét a gyermekhét jegyében zajlik Vajdaság-szerte. Óbecsén a programok java része az online térbe kényszerült, de ha a járványhelyzet miatt nem következnek be szigorítások, pénteken a főtéren az idén is megtartják a vásárt és Ki mit tud? vetélkedő is lesz. A szokásos adománygyűjtési akció sem marad el: a szervezők leginkább fiúknak szánt ruházatot és lábbelit várnak csütörtökig minden nap 10 és 17 óra között a Fő utca 47-be.

A gyermekeknek szentelt hét nem csak a felhőtlen szórakozásról szól, ezeket a napokat arra is szeretnék felhasználni a szervezők, hogy felhívják a figyelmet arra: sok gyerek él mélyszegénységben, családon belüli vagy kortárs erőszak áldozata, elhanyagolják a szüleik vagy viselkedési zavarokkal küzdenek. Az ő helyzetükön a törvényhozás és a társadalmi összefogás tud változtatni.

  • Óbecse község területén a tavaly év végi adatok szerint közel 6200 gyermek él, közülük több mint 900-an mélyszegénységben nevelkednek. Ahhoz, hogy ez a helyzet javuljon, egy átfogó gyermekjogi törvényre és egy szociális-védelmi törvényre is szükség lenne, de a törvényhozás mellett az önkormányzatoknak is meg kell hozniuk a gyermekekre vonatozó akcióterveket – Óbecsén ez már 2008 óta működik. Szerencsére a polgárok is egyre tudatosabbak a tekintetben, hogy miként kell reagálni akkor, ha mélyszegénységben élő gyermekkel találkoznak, de a civil szervezetek is sokat tehetnek értük: gyűjtéseket szervezünk, oktatási programokat és tanácsadásokat tartunk, családokat látogatunk. Vannak sajnos olyan családok, ahol még áram sincs, ezért mi most pályázat útján szeretnénk egy mosógépet vásárolni azért, hogy az idő alatt, amíg mi a gyerekeknek tartunk foglalkozásokat, a szülők itt nálunk kimoshassák a ruháikat. A szegénységből csakis a szülők és a gyerekek oktatása, tanítása vezetheti ki a családokat – mondta el Šormaz Izabella, az óbecsei Gyermekbarátok Egyesületének az elnöke.

Forrás: Szabad Magyar Szó