Egy helyre gyűltek a hagyományéltetők

Zenta Kiemelt cikk

hétvégén Zentán a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom nevű rendezvényre gyűltek össze a népi kultúra művelői, őrzői, éltetői.

A rendezvény pénteken este a Művelődési Házban a Bajkó Zenekar koncertjével vette kezdetét, majd szombaton folytatódott, amikor a sportcsarnok adott otthont a már hagyományossá vált eseménynek. Normál esetben ilyenkor a sportcsarnok környéke zeng a népzenétől, ugyanis a folksátorban folyton szól a muzsika, mivel azonban most egész nap esett az eső, minden program bent zajlott az épületben, de így kiváló volt a hangulat és sokan el is jöttek.

A táncháztalálkozóra Vajdaság minden szegletéből érkeztek fellépők és résztvevők és ezúttal is voltak magyarországi vendégek. A tartalmas és színvonalas esemémnyen mindenki találhatott magának való szórakozást, gyerek és felnőtt egyaránt jól érezhette magát, hiszen táncolni, énekelni, kézműveskedni is lehetett, valamint népi játékszereket is ki lehetett próbálni. A találkozón Vajdaság kiemelkedő népzenészei, táncosai, mesemondói és népi kézművesmesterei voltak jelen és bemutatkoztak a környék hagyományőrző közösségei. Szakmai és családi program volt ez minden népi kultúra iránt érdeklődőnek. A hosszú nap megkoronázásaként este gálaműsorral kedveskedtek a résztvevőknek, melyen kupuszinai, hertelendifalvi, deszki, jászberényi és garai vendégek léptek fel tánccal és muzsikával. A fiatalabb generáció számára azonban még csak akkor következett az igazi mulatság, hiszen mindezek után a Kioszk étteremben táncház várta őket.

Forrás: Magyar Szó