Drukkoló formák és lenyomataik

Szabadka Hírek

Drukkoló formák és lenyomataik címmel nyílt kiállítás ma Szabadkán a Városi Emléktárgyboltban. A kiállítást a Szabadkai Városi Múzeum, a szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskola és a tavankúti Matije Gubec Horvát Kulturális Oktatási Társaság szervezte.

A diákok fehér hímzést használtak az emléktárgyakon. Vásár Karolina, tanuló: „A régi stílust szerettük volna az új divatba bemutatni. Ezek között vannak, amit én készítettem és az osztályból két-három lány, magyar osztályból is, a szerb osztályból is.”

Kata Sunković textilmérnök a Szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskolában tanít, a régi hagyományokat szerette volna belecsempészni a 21. század modern világába. „A diákokkal azt gondoltuk, hogy fehér hímzéssel készítünk emléktárgyakat. Arra gondoltunk, az emléktárgyak legyenek poháralátétek, kitűzők vagy nyakkendők.”

 

A kiállításon a tanulók munkái mellett megtekinthetőek még a régi drukkoló műhelyekben használt mintafák is. Nagy Abonyi Ágnes, néprajzkutató, Zentai Városi Múzeum: „A fehér hímzésnek nagy hagyománya volt Zentán és a mai napig is hímeznek az asszonyok, akik mintafákat is használtak régen. Itt a szabadkai kiállításon mintafákat láthatunk, amit a sablonkészítők készítettek.”

A tavankúti művelődési egyesület összegyűjtötte a zentai műhelyekben készült mintafákat. Ninkov Kovacsev Olga, művészettörténész, Szabadkai Városi Múzeum: „A mostani kiállítás felcsillant egy olyan régi mesterséget, ami Zentán a két világháború között volt jellemző. 17 nyomódúckészítő műhely és bolt működött Zentán. Ezeknek egy része fennmaradt, többek között Tavankúton.”

A fehér hímzés szépsége nemcsak a hímzési képességtől, hanem a jól előkészített és minőségi nyomtatástól, az úgynevezett drukkolástól is függ.

 

Forrás: PannonRTV