Digitális OkosJáték Óvodásoknak

Máriás Endre Zenta Hírek

Zentán is bemutatkozott a Magyarországon egyre népszerűbb digitális írástudást fejlesztő rendszer

Nagy sikerrel mutatkozott be a Zentán nemrég megtartott Mosolytenger Gyermekfesztivál keretében a DIOO, vagyis a Digitális OkosJáték Óvodásoknak elnevezésű digitális írástudást fejlesztő rendszer, amely Magyarországon már egyre nagyobb népszerűségnek örvend az iskoláskor előtti intézményekben. Fejlesztői szeretnék a Kárpát-medence egyéb területein, köztük térségünkben is meghonosítani az eszközt.

– A DIOO, azaz a Digitális OkosJáték Óvodásoknak egy olyan innovatív, egyedi magyar fejlesztés, amely alig indult el hódító útjára, máris több ezer gyermek kipróbálhatta. Az OkosJáték, amely a képességfejlesztés lehetőségeinek igen széles tárházát öleli fel, egy olyan érintőképernyős digitális komplex rendszer, amely nem csupán a felhasználók digitális tudását erősíti, hanem a pedagógusokat is támogatja. Óriási szerepe van a sajátos nevelést igénylő gyermekek fejlődési folyamatainak elősegítésében, sőt, az egyéni fejlesztés szükségleteit is kielégíti – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Konkolyi Sándor, a DIOO fejlesztője, aki elmondta, a DIOO egy olyan digitális írástudást fejlesztő rendszer, ami kifejezetten az óvodás korosztály tagjai számára készült, és olyan készség-, illetve képességfejlesztő játékokat ölel fel, amelyek abban hivatottak segíteni a gyermekeknek, hogy minél eredményesebben megfeleljenek az iskolaalkalmasság feltételeinek.

– A rendszer magyar nyelvű, a gyerekek magyar nyelven kapják az utasításokat, és a képernyő érintésével adják meg a válaszokat a feltett kérdésekre. Az eszköz jelentős mértékben hozzájárulhat az auditív és vizuális észlelés, a differenciálás, a szintetizáló és analizáló képesség, a finommotorika, a térorientáció, a memória és a logikus gondolkodás fejlesztéséhez is. Magyarországon az óvodák szerencsére egyre inkább felismerik, hogy a huszonegyedik században óriási szükség van arra, hogy a gyerekek minél korábban megismerkedjenek a digitális írástudás alapjaival, valamint azt is, hogy ez az eszköz nagymértékben segítheti az óvónőket a gyermekek készségeinek felmérésében és fejlesztésében is. Mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a gyermekek, mind a szülők, mind az óvónők nagyon szeretik és rendkívül hasznosnak is találják az eszközt – hiszen kiválóan beleilleszkedik a mindennapi fejlesztés folyamaiba –, ezért fontosnak tartottuk, hogy a Mosolytenger Gyermekfesztiválon is bemutassuk, ugyanis azt szeretnénk, ha a Kárpát-medence egyéb térségeiben is minél több helyen felismernék a benne rejlő lehetőségeket. Nagyon örültünk annak, hogy a zentai fesztiválon is rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek hozzánk az eszköz működését illetően, hiszen mindez arra enged következtetni, hogy a vajdasági magyar gyermekek számára is igen hasznos és előremutató lenne az eszköz minél szélesebb körben történő alkalmazása – magyarázta Konkolyi Sándor, hozzátéve, a DIOO projektumfejlesztés hosszabb távú célja, hogy szerepet vállaljon a digitális oktatási stratégiában, amely elengedhetetlenül fontos a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás digitális fejlettségének kialakítása szempontjából, hiszen a digitális tananyagok, illetve eszközök segítségével a gyermekek versenyképesebb tudáshoz juthatnak, valamint fejlődhet a digitális írástudásuk is, ami nagymértékben hozzájárulhat egyebek mellett a térségben tapasztalható digitális leszakadás megállításához is.

 

Forrás: Magyar Szó

DIOO