Délvidék a Kurultájon

Emberek

A Délvidék lesz az idei díszvendége Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényének, a Kurultajnak, ahol bemutatásra kerül a vidékünk magyar kultúrában betöltött szerves szerepe. Az eseményről, a fellépőkről és kiállítókról, valamint a Délvidékről szervezett csoportos utazásról beszélgettünk, a rendezvény helyi társszervezőjével és főpartnerével, Link Lajossal, az Aracs Turizmus elnökével.

link lajos

Hogyan jött a felkérés, hogy Délvidék idén kiemelt szerepet kapjon a Kurultajon? 
A rendezvény megálmodójával Bíró András Zsolttal már régóta baráti kapcsolatot ápolunk és számos közös programunk is volt már itthon, az egyik törökbecsei előadása után egy beszélgetésünk alkalmával jött az ötlet, hogy a Délvidék akár nagyobb bemutatkozási teret is kaphatna, hiszen mind a történelmünkre, mint a kulturális értékeinkre, mind pedig szakembereinkre,művészeinkre joggal lehetünk büszkék. Így aztán Európa legnagyobb hagyományőrző találkozóján az augusztus 12. és 14-e között megrendezésre kerülő Kurultajon a Délvidék lesz a díszvendég. A Magyar-Turán Alapítvány és az Aracs Turizmus egy együttműködési szerződést is kötött, amely keretében külön pavilont kapnak a délvidéki kiállítók és előadok, valamint egy ingyenes autóbuszt is szervezünk a rendezvény helyszínére, Bugac pusztára.
További érdekesség, hogy az idei seregszemlére a magyar hagyományőrzőkkel és a Magyar-Turán Alapítvánnyal megterveztük a délvidéki hagyományőrzők zászlaját, amely alatt vonulva részt veszünk a rendezvény legnagyobb látványosságán, a seregszemlén is.
Kik fogják képviselni a Délvidéket a Kurultajon? 
A Kurultajon igyekszünk majd reprezentálni a délvidéki magyar kultúra több szegletét is, így aztán számos kézműves és mesterember mutatja be munkáját, így például kosárfonók, fafaragók, gölöncsérek, fegyverkovácsok, hangszerkészítő mesterek is érkeznek vidékünkről. De a rendezvényen fellép majd az óbecsei Fokos zenekar és a Holdviola együttes is, az adai Török nővérekkel, illetve a két zenekar egy közös koncerttel is készül majd. A vidékünk feltörekvő turizmusát is szeretnénk népszerűsíteni az Aracs Turizmussal, hiszen gazdag hagyományaink mellett rengeteg történelmi látnivalónk és szebbnél-szebb tájaink is vannak, amelyeket ugyan nem tudunk magunkkal vinni a Kurultajra, de szívesen bemutatjuk mindazoknak, akik később akár kedvet is kaphatnak a Délvidék megismeréséhez, felfedezéséhez.
Mindezen túl mindenhonnan érkeznek hagyományőrzők, Temerintől-Horgosig, szerte Délvidékről, illetve egy lovascsapat is kialakult, akik a köbörén is részt vesznek majd, amely egy hagyományos lovasnomád sport, de ugyanúgy felvonulnak majd a seregszemlén is a közös zászlónk alatt.

Terveink szerint a délvidéki pavilonban nem csak kiállítást, de időről-időre hangszerbemutatókat, népzenei koncerteket, táncházat, rögtönzött bemutatókat, interaktív mesterség bemutatókat és vetítéseket is szeretnénk rendezni.

 
Lehet még jelentkezni a Délvidékről? 
Igen, még mindig van lehetősége jelentkezni azoknak a hagyományőrzőknek vagy akár a kézműveseknek, népzenészeknek, akik ott szeretnének lenni a Kurultajon. Számukra ingyenes utazási lehetőséget és kiállító helyet biztosítunk majd a délvidéki pavilonban, ahol a kárpát-medencei látogatók mellett, annak az előreláthatóan mintegy 200 ezer, a világ minden pontjáról érkező vendégnek is bemutathatják a délvidéki magyarság értékeit.