Cserkésznap Újbezdánban

Horvátországi Magyar Napló Újbezdán Kiemelt cikk

Július 25-én, szerdán, a helybéli gyerekek nagy örömére cserkésznapot tartottak az újbezdáni Magyar Házban.

A nyári iskolai szünet alatt Újbezdánban is több a gyerek, hiszen ilyenkor a városban élő, innen elszármazott családok csemetéi a nagyszülöknél töltenek egy-két hetet. Ez alkalmat adott arra, hogy a fiatalok összedugják a fejüket és valami hasznos programot szervezzenek a falubeli és a faluban ideiglenesen “állomásozó“ alsós gyermekek számára. A végeredmény egy cserkésznap lett.

A cserkészet vidékünkön még csak tavaly kezdett „meghonosodni”. Újbezdánban eddig még csak egy komoly érdeklődő bukkant fel az ifjú Dudás Erik személyében. Hozzá társult a Budapesten élő újbezdáni unoka Sipos Sándor, aki otthon szintén néhány éve cserkészkedik már. A két srác közös elhatározásának köszönhetően valósult tehát meg egy egésznapos cserkésfoglalkozás melynek az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület székhelye, az újbezdáni Magyar Ház, pontosabban annak udvara adott helyet.

A nagymamák gondoskodtak az egésznapos ellátásról – palacsinta, kifli, zsíros/lekváros kenyér. A két nagyfiú pedig a 10-12 fős érdeklődő „seregnek” egésznapos programsorozatot szervezett – volt ott beszélgetés a cserkészetről – közösségtudat, kreativitás, társadalmi szerepvállalás -, népdaltanulás, stb. de persze a nap legnagyobb részét a játék töltötte ki. A nap folyamán jöttek-mentek a falubeli gyerekek, a legkitartóbbak, végig csináltak az egésznapos foglalkozást. A végül is sikeresnek bizonyuló cserkésznapot 20 órakor egy tábor tűzzel zárták a résztvevők.