Csatai ünnepség a roma világnap alkalmából

Csata Emberek

Az idén 19 esztendős Romane Jile Polgári Társulás szervezésében a csatai kultúrházban zajlott a Nemzetközi Roma Világnap alkalmából rendezett ünnepség.

Az ENSZ az I. Roma Világkongresszus 1971. április 8-án megtartott ülése kapcsán nyilvánította ezt a napot a Roma Kultúra Világnapjává. Ekkor, 48 éve született meg a döntés a cigányság nemzeti jelképeiről; elfogadták a zászlót, a himnuszt és az Opre Roma! (Fel, cigányok!) jelmondatot.

A cigányság történetének fontos eseményére emlékezve 2019. április 6-án a kultúráé volt a főszerep a csatai művelődési otthonban, ahol két Vivaldi-darabbal színpadra lépett a zselízi Franz Schubert Művészeti Alapiskola vonószenekara, míg a szalóci református egyházközség ifjúsági zenekarának muzsikusai dicsőítő zenével készültek.

A délután további részében feltűnt a Babindák Jolán által vezetett moderntánc-csoport, a cigányságot segíteni igyekvő helyi polgári társulás három tagja pedig egy zenészekről szóló bohózatot adott elő. A megjelentek meghallgathatták, amint a sárói alapiskolát látogató Kóša Ricardo elszavalja Kovács Barbara A csacsi című versét, amivel a Tompa Mihály Országos Verseny érsekújvári elődöntőjében aranysávos besorolást érdemelt ki, bejutva így a rimaszombati országos döntőbe.

A rendezvényen pódiumra állt a Kis Kata-Babindák István-Gyüdi Sándor-Kádár Dávid-Makk András alkotta Valami swing nevű formáció, de természetesen nem hiányozhatott az ezúttal is kiváló hangulatot teremtő Romane Jile zenekar sem, aminek tagjai autentikus cigány népzenét játszanak. A zenekar márciusban az Újpesten megrendezett Kárpát-medencei cigány történeti fórumon is részt vett.

A roma kultúra ünnepén beszédet mondott Nyitra megye alelnöke és Csata polgármestere is.

„Büszke lehet a falu és a polgármester, hogy van egy ilyen civil társaság, ami összetartja nemcsak a község, hanem a régió és a Felvidék cigányságát is. Tudomásom szerint kevés olyan szervezet van a Felvidéken, akik a magyar cigánysággal foglalkoznak, akár kultúra, akár oktatás terén” – hangzottak el Csenger Tibor a Romane Jile Polgári Társulás munkásságát méltató szavai.

Csákvári Marián, a település első embere szólt a falu kulturális életéről, amit elmondása szerint egyebek mellett a Romane Jile Polgári Társulás is nagyban befolyásol, majd felolvasta Babindák István Cigány népem című 2004-es kötetében megjelent, Csendes elmúlással című költeményét. A Nemzetközi Roma Világnap alkalmából megvalósított rendezvény egy közös vacsorával és zenés mulatozással ért véget.

Forrás: Ma7/SZAKC
https://ma7.sk/tajaink/csatai-unnepseg-a-nemzetkozi-roma-vilagnap-alkalmabol