Családi napot tartottak a Népkörben

Szabadka Vezércikk
Családi napot tartottak a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A program célja az volt, hogy a résztvevők megismerkedjenek Bartók Béla kulturális örökségével, a vajdasági hagyományok világával és a kézművességgel.

A családi napra Vajdaság különböző városaiból és falvaiból érkeztek a résztvevők, egyebek között a felsőhegyi általános iskola egyik osztálya is ellátogatott a programra, amely városnézéssel indult.

Perdi Anna: „Énnekem minden tetszett, mert etethettük a galambokat, az tetszett legeslegjobban. Nagyon jó volt az egész.”

Serfőző Bence: „Láttuk például a zsinagógát, a harmadik legnagyobbat a világon, meg szökőkutat is.”

A családi nap tökéletes kirándulási lehetőségnek bizonyult a magyarkanizsai általános iskola speciális nevelési igényű gyerekei számára is.

Fábián Horváth Ildikó kísérőtanár: „A mi tanulóink elég ritkán vesznek részt kirándulásokon, főleg anyagi vonzat miatt, tehát ritkán van lehetőségünk kirándulni és ez külön nagy öröm.”

Az esemény egy IPA projekt részeként valósult meg, amelynek fő célja Bartók Béla vajdasági gyűjtésének népszerűsítése, így a gyerekek a horgosi és Horgos-környéki népdalokkal is megismerkedhettek.

Bodrogi Hajnalka, ügyvezető, Népkör Magyar Művelődési Központ: „Be szeretnénk mutatni azt, amivel tulajdonképpen mi foglalkozunk. Azt, hogy a hagyományokból merítkezve a mai gyermekek elvárásainak hogyan tudunk eleget tenni, hogyan tudjuk ezeket a foglalkozásokat nekik prezentálni.”

A programsorozat táborokkal folytatódik tovább, és egy közös produkcióval zárul a Kecskemét Táncegyüttessel, amelyben Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságát elevenítik meg.

Forrás: Pannon RTV