Csaknem 33 milliárd forint határon túliaknak

Hírek

A legnagyobb magyarországi támogatásban az erdélyi Sapientia Alapítvány részesül.

A magyar kormány még karácsony előtt jelentős összeget irányzott elő a határon túli magyarság támogatására. Összesen 32,8 milliárd forintot utalt ki különféle szervezeteknek és intézményeknek. A romániai magyar sajtó részletesen beszámolt az erdélyi szervezeteknek juttatott pénzösszegekről, eszerint különböző címen az erdélyi magyar felsőoktatást finanszírozó szervezet, a Sapientia Alapítvány egymagában közel 10 milliárd forintot kapott. Emellett más oktatási intézmények, egyházak és labdarúgóklubok is szerepelnek a támogatottak listáján.

A portfolio.hu gazdasági portál figyelt fel a Határon túli célú költségvetési támogatások biztosításáról című kormányhatározatra, amely december 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben. Szövege szerint a miniszterelnök általános helyettese számára azonnali feladatként írja elő, hogy az összesen megjelölt 32,8 milliárd forintnyi támogatást támogatási előlegként fizesse ki az érintettnek a Bethlen Gábor Alap bevonásával. A határon túli magyarság számarányának megfelelően a legtöbbet erdélyi szervezetek és intézmények kapják, de kárpátaljai, délvidéki és felvidéki szervezetek is szerepelnek a listán.

A Sapientia Alapítványnak 3,5 milliárd forintot utaltak ki a szervezet működésének és fejlesztésének támogatására, 4,15 milliárd forintot az alapítvány sepsiszentgyörgyi fejlesztéseinek finanszírozására és 2,52 milliárd forintot az ingatlanberuházásaira.

Kapott támogatást az egyházkormányzati szervezetek közül többek közt az Erdélyi Református Egyházkerület (150 millió forintot a szervezet működésére és fejlesztésére), a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, amely óvodafejlesztésre 86 millió forint támogatásban részesül, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség pedig 268 millió forintot kap a nagyváradi római katolikus püspöki palota felújítására. Az erdélyi oktatási intézmények közül ott van a listán a Romániai Magyar Pedagógusszövetség és az Iskola Alapítvány is – számol be a transindex.ro hírportál. Az erdélyi sportegyesületek sem maradnak le a listáról. A magyar kormány például 170 millió forintot utalt ki a Csíkszereda FK egyesületnek a Márton Áron Tehetséggondozó Központjának működtetésére, 2 milliárd forintot a klub működésére és fejlesztésére, illetve 2,1 milliárd forintot a Sepsi OSK működésének és fejlesztésének a támogatására – írja a Maszol.ro.

A délvidéki szervezetek és intézmények közül a támogatottak listáján szerepel a Magyar Nemzeti Tanács, az Európa Kollégium egyetemistaközpont, a Pannónia Alapítvány és a TSC Labdarúgóklub.

Forrás: Magyar Szó