Civil stratégia a Balaton-régióban

Kiemelt cikk

Civil stratégia a Balaton-régióban: a közös képviselet a cél

Néhány héten belül elkészül a Balaton-régió civil stratégiája, melynek összeállítását egyéves munka előzte meg: felmérésekkel, fórumokkal. Az utolsó találkozót Gyenesdiáson tartották.

A Balaton – régióban igen aktív a civil élet, a felmérés szerint több mint 2400 szervezet tevékenykedik. Már évekkel ezelőtt megfogalmazták, hogy hiányzik a közös civil álláspontok kialakítása és hogy nincsen olyan szervezet, és így nincsenek olyan legitim vezetők sem, akik egységesen közvetítenék a balatoni civilek álláspontját, akár a döntéshozók előtt is.

– Jelenleg az egyes szervezetek kapacitásait meghaladja, hogy regionális léptékű közös dolgokkal foglalkozzanak, ezért tudatosan kell előkészíteni ezt a tervet. A felmérések alapján ajánlásokat teszünk arra, hogy az érdekképviselet és az érdekérvényesítés milyen módon történjen. A civilek szeretnék, ha a régió életét jelentősen befolyásoló Balatoni Fejlesztési Tanácsnál ne csak tanácskozási joggal lehessenek jelen, hanem szavazati joggal is rendelkezzenek – szólt a hamarosan elkészülő stratégia egyik fő ajánlásáról az ezt kidolgozó Nyilvánosságért és a Civil Társadalomért Alapítvány elnöke, Oláh Miklós szociológus.

A felmérésből kiderül: a szervezetek elsősorban a környezeti értékek, kulturális hagyományok megóvásával és területfejlesztés kérdéseivel kapcsolatosan szeretnének közös álláspontot megfogalmazni és közvetíteni.

Keszey Ágnes

Forrás: zaol.hu