Bukarest szivességet kért Budapestől

Erdély Hírek

Bukarest megkérte Budapestet, hogy csillapítsa le az erdélyi magyarokat

Az úzvölgyi katonai temetőnél történt incidensekről tárgyalt csütörtökön telefonon Teodor Meleşcanu román és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter – közölte a román külügyminisztérium. „A román diplomácia vezetője arra kérte magyar hivatali kollégáját, hogy küldjenek egy nagyon világos üzenetet a magyar közösségnek a konfrontáció és a feszültségek fokozódásának elkerülése érdekében.

Meleşcanu kiemelte annak fontosságát, hogy a helyi román és magyar közösség által elfogadható gyakorlati megoldásokat találjanak, és hangsúlyozta az egyes államok korlátlan jogát, hogy megemlékezzenek a temetőben eltemetett hőseikről” – közölte csütörtök este a külügyminisztérium.

A közlemény szerint Teodor Meleşcanu biztosította Szijjártó Pétert arról, hogy a román hatóságok minden szükséges intézkedést megtettek, így szükségtelenek „a nem konstruktív külső beavatkozások”. Mint korábban írtuk, az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt berendelték a budapesti román nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba péntekre. A tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára csütörtök este Menczer Tamás felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami az úzvölgyi katonai temetőnél történt.