Befejeződött az LIII. Gyöngyösbokréta

Kónya-Kovács Otília Torda Hírek

A Durindó és a Gyöngyösbokréta lobogójának átadásával lezárult az idei néptáncos rendezvény. A tordaiak a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ Cimborák néptánccsoport képviselőinek adták át a zászlót, hiszen a Fesztiváltanács úgy döntött, hogy jövőre Bácskossuthfalván kerül megrendezésre a XLI. Durindó és az LIV. Gyöngyösbokréta.

A Gyöngyösbokréta a tordai Nepomuki Szent János templomban kezdődött, ahol Mellár József atya, törökbecsei esperes-plébános megáldotta a fesztivál lobogóját, és részvevőit. Ezt követően kezdődött a néptáncosok felvonulása, illetve menettánca. A borongós idő miatt a szervezők úgy döntöttek, mégsem tartható meg nyílt színpadon a fesztivál, így a Művelődési Ház színháztermében került sor a csoportok bemutatkozására. A vendégek száma sokkal nagyobb volt, mint az egyesület színháztermének befogadóképessége, így sokan be se tudtak jutni a terembe. A szervezők egy kivetítőn próbálták valami módon pótolni a valódi látvány élményét, közben voltak olyan vállalkozó szellemű tánccsoportok, amelyek a szabad ég alatt is felléptek, hogy minél többen láthassák produkcióikat.

Az ünnepi műsor kezdetén a magyarittabéi Hevesi Tibor operaénekes a jelenlevőkkel közösen énekelte el a nemzeti himnuszunkat, majd köszöntőbeszédet mondott Dobai János, Torda polgármestere és Dudás Károly, a VMMSZ elnöke, majd az LIII. Gyöngyösbokrétát Szabó Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke nyitotta meg.
A rendezvény keretében kiosztották a Bodor Anikó-díjat, amelyet az idén a bácskertesi Csizmadia Annának ítélte od a zsűri, aki több évtizede istápolja a népdalénekeseket, és vezeti a Krajcárka népdalkört.
A Gyöngyösbokrétán fellépő néptáncosok száma megközelítően 900 körül mozgott, összesen 33 néptánccsoport 32 települést képviselve lépett a zsűri és a közönség elé.

A Gyöngyösbokréta Művészeti Szakbizottságának tagja volt ezúttal Árendás Péter népzenész, népzeneoktató, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének adjunktusa, Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógus, népzeneoktató, népdalkörvezető, Kiss Zsélykó néptáncoktató, koreográfus, Raj Rozália hímző- és viseletkészítő-oktató, Romsics Imre néprajzkutató, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója, Szűcs Gábor néptáncpedagógus, koreográfus és Szűcsné Urbán Mária néptáncpedagógus, koreográfus, akik a csoportok kérésére a szünetekben is véleményezték a produkciókat, de ugyanakkor jól bevált tapasztalatnak számít, hogy az előző évek mintájára év közben megszerveznek néhány szakmai összejövetelt és több helyszínre összehívják a fellépők képviselőit, ahol áthatóbb értékelést is mondanak.
A fesztivál szüneteiben bemutatták a Bodor Anikó–Paksa Katalin: Vajdasági magyar népdalok V. című kötetet, ugyanakkor színre léptek Torda testvértelepüléseinek műkedvelői közül a balástyaiak, a tiszaalpáriak és az újszentesiek, továbbá a település két fiatalokból álló néptánccsoportja, és a vajdasági gyermek- és ifjúsági népművészeti vetélkedők meghívott díjazottjai.

Kónya-Kovács Otília

Forrás: VajdaságMA

 

durindo01

durindo02

durindo03

durindo04