Beérett a meggy

Bácsfeketehegy Kiemelt cikk

Véget értek a meggynapok Bácsfeketehegyen

Vasárnap véget ért a XIII. Bácsfeketehegyi Falunap és XIV. Bácsfeketehegyi Meggynapok rendezvénysorozat. A három napon át tartó programok a falu minden korosztályának kínáltak szórakozási lehetőséget, és természetesen minden vendég megkóstolhatta a meggyből készült termékeket. Mint minden évben, az idén is a falu szinte összes civil szervezete összefogott, hogy összeálljon a meggynapok programja. A bácsfeketehegyi helyi közösség, a Feketics Művelődési Egyesület és a Zöld Dombok Civil Szervezet végezte a munka nagy részét, de a szervezésében aktívan szerepet vállalt a Gazdakör, a Hestia Nők Egyesülete, a Nikola Đurković Általános Iskola, a Vállalkozók Egyesülete, a Jadran Tekeklub, a Jadran Labdarúgóklub, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény bácsfeketehegyi óvodája, az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat és a Dušan Car Silni Kultúrközpont. A rendezvénysorozat három napja alatt voltak sport, művelődési, népzenei és -tánc, gasztronómiai, színházi és gyermekprogramok. A vendégek között pedig hagyományosan ott voltak Bácsfeketehegy testvértelepüléseinek képviselői.

A meggynapokat Bojtos Béla, a helyi közösség tanácsának elnöke nyitotta meg. A megnyitót követően Bojtos elmondta, hogy a meggynapoknak  hagyománya van Bácsfeketehegyen.

– A falunapot tizenharmadszor, a meggynapokat pedig tizennegyedszer tartjuk. Az egész a meggynapokkal kezdődött, és erre épült rá a teljes rendezvénysorozat. Mindenki szereti a meggyet, és Bácsfeketehegyen minden háznál van legalább egy meggyfa. Mi ragaszkodunk ehhez. Ez a három nap arról szól, hogy bulizzunk, barátkozzunk és a vendégeink elvigyék a jó hírünket. Szeretjük a vendégeket és a vendégek is szeretnek minket. Minden évben egy kicsivel többet tudunk nyújtani a közösségnek. Amikor pár éve kirakodóvásárt szerveztünk, akkor még alig volt néhány árus, ma pedig szinte akkora, mint templombúcsúkor. Nagyon sokan vannak, és akárhová nézek, mosolyt látok. Ez azt jelenti, hogy nem volt hiába. Reméljük, hogy jövőre is hasonlóan jó érzik majd magukat az emberek – mondta el a tanácselnök.

A meggynapok elsősorban a meggyről szólnak. Egykor nagy területen termesztették a faluban, majd nagyrészt kiveszett, de úgy tűnik, hogy most ismét feléled a hagyománya, véli Bojtos.

– Gyermekkoromban még hektárszámra volt az embereknek meggyesük, de a hetvenes években felszámolták a meggytermesztést. Az utcákon, a házak előtt még mindig vannak meggyfák, és újból elindult a Prima fajtájú, bácsfeketehegyi meggy telepítése. Mind nagyobb parcellákon található, de jelen pillanatban az értékesítés jelent gondot. Egyelőre még nincs elegendő mennyiség, de hamarosan elérjük azt a szintet, hogy akár áruházláncok is tárgyaljanak velünk – fogalmazott a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy több termelő feldolgozza a meggyet. A helyi közösség ugyancsak ösztönzi a bácsfeketehegyi meggy telepítését, tavasszal meggyfacsemetéket lehetett ingyenesen igényelni. Egyetlen feltétel volt: az utcán, a ház elé kellett elültetni. Az akció iránt óriási volt az érdeklődés, ezért jövőre is megismétlik, számolt be Bojtos.

Végezetül azt is megtudtuk a tanácselnöktől, hogy a termelők nagy örömére az idei évben igen jól termett a meggy.

 

Forrás: Magyar Szó

meggy

meggy02

meggy03