Az összes nyugdíjast szívesen fogadják

Horváth Zsolt Zenta Hírek

A rokkantnyugdíjasok zentai egyesületének a többi nyugdíjas is tagja lehet

Az elkövetkezőkben az összes, az egyesület alapokmányát elfogadó nyugdíjas tagja lehet a Zenta Községi Rokkantnyugdíjasok Egyesületének. Az erről szóló döntést a közelmúltban tartott közgyűlésen fogadta el az egyesület tagsága – mondta el lapunknak Horváth László, az egyesület elnöke.

Köztudott, hogy az egyesület igen élénk tevékenységet folytat. A zentai rokkantnyugdíjasokat maga köré tömörítő szervezet az elmúlt években a maga erejéből felújította a székhelyéül szolgáló épületet, elrendezte az udvart, tavaly pedig a Japan Tobacco International és a helyi önkormányzat segítségével egy száz fő befogadására alkalmas klubhelyiséget is felépített. Ezenkívül igyekeznek minél gondtalanabbá tenni a tagságuk hétköznapjait.

Ehhez persze pénz is szükséges – jegyezte meg az elnök, s hozzátette, hogy a tartományi rokkantnyugdíjas-szövetség támogatása mellett a zentai önkormányzattól és magánszemélyektől is kapnak támogatást, de sok rendezvényük költségeinek fedezésére a tagságuk adja össze a szükséges pénzt.

Horváth László szerint ezért sem helytállóak azok a többnyire közösségi oldalakon megjelent hozzászólások, amelyek szerint a községnek nem kellene pénzt fordítania rájuk, mivel csak mulatoznak.

– Tagjaink közül nagyon sokan magányosan élnek, nekik is szükségük van kikapcsolódásra, közösségi létre. Szükségük van arra, hogy jól érezzék magukat, hogy együtt legyenek, s hogy megbeszélhessék problémáikat – mutatott rá az egyesület elnöke, és hozzátette, hogy ezeknek a rendezvényeknek a költségeit saját zsebből fedezik.

Az egyesület több kirándulást is szervezett a tagsága számára, és más hasonló tevékenységgel foglalkozó szervezettel is felvették a kapcsolatot. Ezek közül egy szegedi rokkantnyugdíjas-egyesülettel az idén közös környezetvédelmi témájú EU-s pályázaton is részt vesznek.

Emellett megalakult az egyesület sporthorgász-, sakkozó-, kézimunka- és képzőművészeti szekciója. Utóbbiak részt vesznek majd Kúlán egy tartományi szintű kiállításon is.

– Intenzív tevékenységet folytatunk, s ezzel is lekötjük a tagságunkat, illetve megkönnyítjük a problémáiknak az elviselését – jegyezte meg az egyesület elnöke.

Zenta községben mintegy 800 rokkantnyugdíjas él, közülük 400–450-en tagjai az egyesületnek, amely igyekszik kamatmentes részletlefizetésre tüzelőt, friss húst biztosítani számukra, s az orvosi ellátás terén is próbálnak segíteni.

Horváth László beszámolt arról is, hogy a közelmúltban értesültek arról, hogy a székházukként szolgáló épületet visszaszármaztatták korábbi tulajdonosának. Az elnök szerint erről az önkormányzatot sem értesítették, de a községi jogvédőnek köszönhetően három évre meghosszabbították az épület használatáról szóló szerződésüket. Három évig tehát nem lakoltathatják ki az egyesületet, amely jelentős összeget ruházott be az épület felújításába. A zentai rokkantnyugdíjasok a községtől cserébe egy másik, elhanyagolt épületet is elfogadnának, amelyet úgyszintén felújítanának, természetesen az önkormányzat anyagi segítségével.

 

Forrás: Magyar Szó

Kulturált körülmények között tölthetik az időt a nyugdíjasotthonban (Horváth Zsolt felvétele)

Kulturált körülmények között tölthetik az időt a nyugdíjasotthonban (Horváth Zsolt felvétele)