Az őrsvezetői hivatás első lépcsőfoka

Tóthfalu Kiemelt cikk

Cserkészek vigyázz, zászlónak tisztelegj, hangzott el a hétvége kezdetén a zászlószertartáskor. Végre a járványügyi szabályozások megengedték a személyes találkozót. Mindenki nagy örömmel vett részt a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség őrsvezetőképző előhétvégéjén, amely 2021. 05. 21. és 23. között került megrendezésre Tóthfaluban. A személyesen megtartott előhétvégével párhuzamosan online képzés is folyt azok számára, akik nem tudtak ott lenni a rendezvényen.

Az előhétvégén 18 jelölt vett részt 10 településről (Temerin, Gunaras, Muzslya, Udvarnok, Kanizsa, Hajdújárás, Kispiac, Oromhegyes, Tóthfalu és Szabadka). A képzésnek a tóthfalusi Kaszap István kollégium adott otthont. Mint minden cserkészrendezvényt, ezt is zászlószertartással és általános eligazítással kezdtük, péntek este pedig ismerkedős játékokkal indítottunk. A hétvége folyamán több alkalommal kiscsoportos beszélgetéseken vettek részt a jelöltek, amelyek alkalmával az őrsvezetői hivatás és az ezzel járó felelősség témaköröket boncolgatták. A szombati napon leginkább a munkatervírás fortélyaival ismerkedtek a jelöltek. Délután a cserkészjátékok mellett a módszertan fontosságáról és lehetőségeiről hallhattak előadást a résztvevők. Az esti program keretében taizé/vallási énekeket énekeltek és elgondolkodtató történeteket olvashattak az ott lévők. Vasárnap mindannyian részt vettünk a pünkösdi szentmisén, majd utolsó képzés gyanánt az őrsvezetői felelősségről hallhattunk. A hétvégét népi játékokkal, majd zászlószertartással zártuk.

A párhuzamosan zajló online hétvége nagyjából követte a tóthfalusi programot: pénteken délután jégtörő játékok segítettek az ismerkedésben és a hangulat oldottabbá tételében, ezt követően pedig kiscsoportos beszélgetést tartottak az őrsvezető felelősségeit illetően, végül pedig egy esti imás szertartással zárták a napot. Másnap reggel már korán közös reggeli tornával indult a nap, és a kiképzők igyekeztek úgy alakítani a programot, hogy az ne legyen megterhelő a számítógép előtt ücsörögve sem. Így a jelöltek részt vehettek egy online őrsi foglalkozáson, majd munkaterves képzésen, végül pedig egy interaktív, módszertani játék keretén belül gyűjthettek össze minél több cserkész módszert a jövőbeli foglalkozásaik élvezetesebbé tételéhez. A nap második felében a vezetésről és az őrsvezető tulajdonságairól beszélgettek, végül pedig egy ima-ösvényen haladva megoszthatták a jövőbeli elképzeléseiket, megfogalmazták a céljaikat és saját őrsvezetői én-képüket.

Az őrsvezetővé válás egy hosszabb folyamat, amelynek első lépcsőfoka a hivatástisztázás, amire a hétvége teret és alkalmat nyújtott a tudás és elsajátított készségek mellett. Ez mind még csak a kezdet, az őrsvezetői tudástár a nyári vezetőképző táborban fog tovább bővülni és kiteljesedni, hogy azt követően a jelöltek saját cserkészcsapataikban tarthassanak őrsi foglalkozásokat és vezessék a rájuk bízott cserkészeket.

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Tímár Rita segédtiszt, 126. sz. Kájoni János cserkészcsapat (RMCSSZ) és

Farkas Zsuzsanna cserkésztiszt, 52.sz. Kosztolányi Dezső cserkészcsapat.