Az irodalom körbevesz

Csíkszereda Kiemelt cikk

Az irodalom körbevesz – mutatjuk hogyan

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara is ünnepli a magyar költészet napját, íme egy vagány kisfilm az alternatív bölcsész szemszögéből.

#azirodalomkörbevesz #sapisbölcsész

Az irodalom körbevesz – mindenhol ott van, lépten-nyomon szembeötlik, csak arra vár, hogy felfedezd, megértsd az üzenetét. Ebből az alapötletből indul ki a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Humántudományok Tanszékének reklámfilmje.

Célja, hogy rámutasson arra, hogy az irodalom, a bölcsészet nem egy anakronizmus, nem a múltba révedő „öregek” világa, sokkal inkább egy élő, körülöttünk pezsgő kultúra része, és többet, jobbat látunk a környezetünkből, ha megvannak a készségeink és tudásunk, hogy ezt az értéket felismerjük a mindennapjainkban és érteni, értelmezni is tudjuk.  A mindennapjaink helyszíneit rutinosan is végigszaladhatjuk, de annak apró értékeit is felfedezhetjük, ha képesek vagyunk üzeneteit meglátni, érteni és értékelni. Hiszen van jövője a humán tudományoknak. És van is hely, ahol ezt a tudást elsajátíthatjuk.

A film Endre alakjára épül, aki „sapis bölcsész”; körbevezet bennünket a városunkban és megmutat nekünk pár bölcsész-szemmel látható dolgot – hogy a Csíki Csobbanó neve alliterál, hogy a Merkúr egy ókori istenről kapta a nevét, vagy hogy a Sportklubos drukkerszöveg népdalparafrázis, a Kis Grófo sláger pedig Arany János Toldijára hajaz.

A Humántudományok Tanszék kiemelten büszke arra, hogy a filmet az egyetem munkatársai és hallgatói készítették, és például Endre nem egy színész, hanem a román nyelv és irodalom-angol nyelv és irodalom szak volt hallgatója, jelenleg tanár és még mindig, már újra sapis bölcsész a fordító és tomács mesterszakon. Ebben az összefüggésben, a film helyi terméknek, pontosabban a hely termékének is tekinthető, hiszen a tudásszerzés értelmét a mindennapjainkba hozza le, a város néhány gyakran látogatott helyszínét választva példaként.

Külön köszönetet mondunk mindazoknak az intézményeknek és cégeknek, amelyek hozzájárultak a film elkészüléséhez (Kolumbán Optika, Csíkszeredai Sportklub Szurkolók Egyesülete, Csíki Csobbanó, Grund, Merkúr üzletlánc, Csíki Sör Manufaktúra, FK Csíkszereda).

Ugyanakkor köszönjük az egyéni hozzájárulásokat is a film létrejöttéhez!

Reméljük, a film által is sikerült felkelteni a figyelmet a Sapientia EMTE humántudományok szakjai iránt, ahová szeretettel várjuk az irodalom és nyelvek iránt érdeklődő fiatalokat!

Az irodalom, kultúra körbevesz, ezért inkább értsd meg, add tovább!

Forrás: csik.sapientia.ro