Az EKE fennállásának 125. évfordulója

Háromszék Kiemelt cikk

Emléktáblát állítottak a háromszéki EKE fennállásának 125. évfordulójára

Emléktáblát avattak csütörtökön az Erdélyi Kárpát Egyesület Háromszéki szakosztályának 125 éves évfordulója alkalmából a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár előterében.

Az emléktáblát a kerek évforduló tiszteletére helyezték el, hiszen 1892-ben a Vármegyeházán, amely most a könyvtárnak ad otthont, Potsa József Háromszék megye főispánjának kezdeményezésére megtartották az Erdélyrészi Kárpát-Egyesület Háromszékmegyei Osztályának alakuló közgyűlését.

Az ünnepségen Grüman Róbert Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, idén Háromszéken a Turizmus éve van, ennek keretében kiemelten támogatták a az Erdélyi Kárpát Egyesületet, a huszonhatodik vándortáboruk megszervezését Rétyen. Az emléktáblát már akkor fel akarták avatni, ám az a bürokratikus akadályok miatt elhúzódott, így a gesztus csak most történhetett meg. Az alelnök rámutatott, támogatják a bakancsos turizmust, a megyei tanács fennhatósága alá tartozó Természetvédelmi és Hegyimentő Központ kijelölte a Bodoki- havasok teljes turistaútvonalát, ami 17 turistaösvényt jelent, 170 kilométeren, ezt 80 kétnyelvű tájékoztató tábla szegélyezi.

A munkát folytatják, a jövőben a Barót hegység útvonalai kerülnek sorra, Kommandótól Tusnádfürdőig. Hozzátette, egy budapesti aukción megvásárolták az Erdélyi Honismereti Lap 33 évfolyamát, a gyűjteménynek az EKE képviselőivel közösen keresnek majd megfelelő helyet.

A Háromszéki EKE történetét Tóth Szabolcs történész ismertette. Kovács Lehel az EKE országos elnöke az emlékjel-hagyás fontosságáról beszélt, mint mondta helyes jövőt megtervezni a múlt tapasztalatait összegezve lehet. Kifejtette, javaikat államosították, ezek a különböző múzeumokban vannak, de nincsenek felleltározva, így még kutatni sem lehet az anyagot, ám idén létrehozták az EKE virtuális múzeumát, az ekemuzeum.ro oldalon. Az emléktáblát Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója leplezte le.

(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/emlektablat-allitottak-a-haromszeki-eke-fennallasanak-125-evfordulojara)