Amerikai zene a hangversenyen

Dérer Ferenc Nagyvárad Hírek

Amerikai zene a hangversenyen

A zenei irányzatok számát tekintve a 20. század zenéje a leggazdagabb. Ebből a bőségből kaptunk ízelítőt a legutóbbi szimfonikus koncerten. Amerikai zeneszerzők művei csendültek fel.

Kissé merésznek tűnt három kortárs amerikai szerző művét egy hangversenyen, bemutatóként műsorra tűzni, de így legalább keresztmetszetet kaptunk egy másik földrész zenéjének sokszínűségéből. A három szerző közül számunkra Aaron Copland neve hangzik ismerősként. Bemutatott nyitánya – habár nem tartozik legjobb alkotásai közé – egy európai zenén nevelkedett hallgató számára tűnt a legérthetőbbnek. A várttól eltérően egyik elhangzott műben sem uralkodott el a jazznek az amerikai zenére jellemző túltengése, ami szerintünk pozitívum. Viszont közös vonásként kell megemlítenünk a harsányságra, a külsőségek hangsúlyozására törekvő hajlamot, mely talán a tartalom hiányát igyekszik pótolni.

A meghívott karmester ezúttal az Amerikai Egyesült Államokban élő, román származású Francisc Tiberiu Resteşan volt. Nagyszerűen dirigálta a szimfonikus zenekart, s dinamikus vezénylésével igazi kovácsa volt a hangversenysikerének.

A zeneművek

Elsőként a már említett Aaron Copland (1900–1990) Outdoor nyitánya hangzott el, egyben a mű bemutatójaként városunkban. A zenekar kitűnő előadásában a kompozíció elnyerte a közönség tetszését. A hallgatóság – és maga a karmester is – elismeréssel fogadta a fiatal zeneművész, Martyin György nagyszerű trombitaszólóját.

A továbbiakban egy másik amerikai zeneszerző, Howard Hanson (1896–1981) II., Romantikus szimfóniája, op. 30 hangzott el, ugyancsak bemutatóként. A szimfóniát 1930-ban írta Hanson. Az est utolsó bemutatott zeneművét, a Music for Masst John Paul Stanbery komponálta. Ennek megszólaltatásában nagy szerepet kapott a Filharmónia Énekkara – Lászlóffy Zsolt karnagy irányításával –, valamint Ovidiu Niculaş bariton. A szimfóniát három évvel ezelőtt, 2013 húsvétvasárnapján mutatták be, a zeneszerző vezényletével, a Hamilton Fairfield szimfonikusok közreműködésével. Csütörtök este újra alkalmunk volt meghallgatni a filharmónia énekkarának kitűnő szereplését, mely nagyban hozzájárult az est sikeréhez, akárcsak Ovidiu Niculaş baritonista.

Forrás: erdon.ro