Amatőr Színjátszók XXI. Találkozója

Huszka Lilla Hírek

A rendezvény idén nem az eddig megszokott időkeretben (10 napig) tart majd, hanem két hétvégén – április 8-a és 10-e valamint 14-e és 16-a között – tartják azt, árulta el a mai sajtótájékoztatón Raffai T. Ágnes, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ügyvezetője. A változtatást, amely kísérleti jellegű, azzal indokolták, hogy a hétvége mind a színjátszó csoportoknak, mind a helyieknek jobban megfelel, és így több csoport is megtekintheti egymás előadását.

A főszervező Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Dudás Károly kiemelte, hogy a színjátszásnak van egy különös közösségmegmozgató és összetartó ereje, ez a találkozó pedig az egyik legszínvonalasabb és óriási tömegeket megmozgató rendezvényük.

Bobán Edit, a házigazda magyarcsernyei Rügyfakadás színjátszó csoport vezetője arról beszélt, hogy minden erejükkel igyekeznek eleget tenni majd a feladatnak és a beléjük vetett bizalomnak. Hangsúlyozta, az esemény lebonyolításába a település mind a tizenhárom civilszervezete bekapcsolódott és a falu apraja-nagyja igyekszik kivenni a részét a feladatokból. Hozzátette, hogy a Rügyfakadás színjátszó csoport, amely tavaly négy díjjal tért haza a rendezvényről, idén is színvonalas előadásra törekszik.

Varga Tamás a társszervező Vajdasági Magyar Művelődési Intézet színjátszással megbízott munkatársa elmondta, hogy az idei találkozóra Vajdaság tizenhat településéről mintegy huszonkét csoport érkezik majd. A szakmai zsűri mellett – G. Erdélyi Hermina, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színművésze, Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház Színművésze és Perényi Balázs, budapesti drámapedagógus, rendező – más szakemberek is részt vesznek az eseményen, amelynek keretében különböző képzéseket is megszerveznek majd.

Az ünnepélyes díjkiosztó gálaműsort április 17-én, 18 órakor tarják, amelynek keretében a Zentai Magyar Kamaraszínház A kárókatonák még nem jöttek vissza című előadásának vendégjátékát tekinthetik meg az érdeklődők.

Hamarosan sor kerül a IX. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozóra is, amelyet májusban rendeznek meg, a hagyományokhoz híven Bácsfeketehegyen. Hajvert Lódi Andrea, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet színjátszással megbízott munkatársa elmondta, hogy a rendezvényre, amelyre még április 10-ig várják jelentkezéseket, eddig tizenegy csoport nevezett be. Hozzáfűzte, hogy a háromtagú szakmai zsűri mellett, aki majd az előadásokat értékeli, számos szakember tart majd foglalkozásokat a résztvevő gyermekeknek. Hangsúlyozta, hogy a műhelytalálkozó nem a versenyszellemet igyekszik erősíteni, hanem egy közösségi esemény és élmény kíván lenni.

A sajtótájékoztatón továbbá szó esett a Vajdasági Magyar Amatőr- és Diákszínjátszók táboráról is, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet idén nyáron is megszervez majd, július 10-e és 17-e között. A táborba, ami idén új foglalkozásokkal is bővül, már lehet jelentkezni: a középiskolás korosztály mellett 32 éves korig várják az érdeklődő fiatalokat.

Huszka Lilla

 

Forrás: VajdaságMA