A vörösmarti textilművésznő

Kiemelt cikk

Június 9-én mutatták be Varga Mária, Ég és föld között – Berger Otti, a vörösmarti textilművésznő című könyvét a 88. Ünnepi Könyvhéten Budapesten. A könyvben Berger Otti életéről és munkásságáról olvashatunk.

Berger Otti

Berger Otti (Ottilia) 1898-ban zsidó családban született Vörösmarton. 1921-1926 között a zágrábi Művészeti Akadémián tanult. 1927-ben iratkozott be a dessaui Bauhausba. 1927-1930 között a Bauhaus népszerű növendéke, Moholy-Nagy László előtanfolyama nagy hatással volt rá, valamint Klee és Kandinszkij órái. 1927 októberében a Szövőműhelyben Gunta Stölzl vezetése alatt dolgozott. 1929-ben Stockholmban volt féléves gyakorlaton. 1930-ban szakvizsgát tett Glauchauban és megszerezte a Bauhaus diplomát. Anni Albersszel együtt helyettesítette az oktatásban Stlözlt. 1930-1931-ben Zwickauban a Fischer és Hoffman cégnél függönyöket tervezett, a Hartmann és Yiesen cégnél művészeti tanácsadó volt. Számtalan cikket írt a kéziszövésről. Az ipar számára kísérletezett új anyagokkal, hangszigetelő textiljét szabadalmaztatta. 1931-1932-ben a Bauhaus Szövőműhelyének mestere volt, növendékeivel mintakönyveket készített. 1932-1935 között Berlinben saját műtermében szabadfoglalkozású tervezőként építészek és textilgyárak megrendelésére dolgozott. 1936-ban bevonták iparengedélyét, mint zsidó származású külföldiét. 1937-1938 között emigrációban élt Angliában, kevés megbízást kapott. Moholy-Nagy tanárnak hívta a cshicagói New Bauhausba, de édesanyja betegsége miatt hazatért. A II. világháború kitörése után nem kapott amerikai vízumot. 1943-ban Berger Ottit, testvéreiét Ottót és Oszkárt, valamint sógornőjét Elzát deportálták, majd koncentrációs táborba vitték, ahonnan csak Berger Ottó tért haza.

Berger Otti életét kutatta Varga Mária, aki Berger Ottót is megismerhette. Mária Laskón született, Laskón, Svájcban, Zürich közelében él, de Laskón is van otthona, ahova gyakran hazajár.
– Ez az első könyvem. Nem az írás a szakmám, festészettel foglalkozom. Az 50-es években Vörösmarton töltöttem egy évet, ahol Berger Ottó divattervező-női szabót és amatőr színrendezőt is megismertem. A tragikus sorsú nővéréről, Berger Otti textilművészről csak később hallottam, kiállításokon, archívumokban, szakkönyvekben ismertem meg a munkáit, aztán, miután az egykori művészbarátai által írt visszaemlékezésekben mind többet tudtam meg róla, arra gondoltam, írok majd egy ismertetést az itthoni sajtóban. De az anyag gyűlt és végül könyv lett belőle – mondja a könyv szerzője.
– Bár Berger Otti munkássága a szakmabeliek előtt külföldön nem ismertelen, itthon nem tudnak róla. Ez a könyv azért készült, hogy szülőföldjén  is  emléket állítson az elfelejtett művésznőnek. Éppen ezért horvátra is lefordíttattam, tehát a kiadvány kétnyelvű. Örömömre a pécsi Pro Pannonia kiadó vállalta a könyv megjelentetését – tudtuk meg Varga Máriától.

Az Ég és föld között – Berger Otti, a vörösmarti textilművésznő, A Bauhaus pécsi mesterei című sorozat részeként látott napvilágot 550 példányban, az ára 3.500 forint, Horvátországban 60 kuna. A könyvet Budapesten a júniusban megtartott Ünnepi Könyvhéten mutatták be.
A könyvet szeptember elején Eszéken és Vörösmarton tervezik bemutatni.

M.LJ.