A vándorbölcső útra kélt

Hírek

A gyermek áldás. Hála Istennek ezt már egyre többen vallják Kárpátalján is, ezért születhetnek meg a harmadik, a negyedik, a többedik gyerekek is. Viszont ennek ellenére még mindig az a jellemző, hogy kevesebb gyerek születik meg, mint amennyire a fiatalok közös útjuk indulása elején vágynak. A Kopp Mária professzor asszony kezdeményezésére létrehozott Népesedési Kerekasztal „Három királyfi, három királylány” programján belül elindított Vándorbölcső akció is azt szeretné elősegíteni, hogy megszülessenek a „vágyott” gyermekek, illetve ezzel együtt egy új közösség is kialakulhasson a „bölcsőtestvérek” és szüleik révén

A Vándorbölcső programhoz idén csatlakozott a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) is, ugyanis az Ágymester Manufaktúra számukra is felajánlott egy bölcsőt. Ezzel régi hagyományt is szeretnének újraéleszteni. Hisz a régi időkben a csecsemőket leginkább bölcsőkben altatták, mert a bölcső lágy, ringató mozgása a babákra igen jótékony hatással van. A ringó mozgás olyan, mint amit édesanyjuk hasában is éreztek, mert, ha ő mozgott, azzal tulajdonképpen ringatta a hasában növekvő babáját.

A KMNE az elmúlt év végén meg is hirdette a Vándorbölcső pályázatát. Január 19-én pedig a bölcsőt át is vehették az első pályázók: a Balogh család Csapról. Ők sokaknak példát mutathatnak. Oszkár és Livia – akik köztiszteletnek örvendő közéleti személyiségek (Lívia a Rákóczi Főiskola tanára, a KMKSZ Ungvári Járási Szervezetének elnöke, a közgazdász férj pedig a magyar érdekképviselet gazdasági szakembere és Csap alpolgármestere) – harmadik gyermeküket várják, aki ajándékként érkezik 20. házassági évfordulójukra. A 19 éves Tamást először meglepte a kistestvér érkezésének híre, de Mátéval együtt már nagyon várják a kisöcsi érkezését.

A bölcső átvételére valamennyien eljöttek Beregszászba, a KMNE székházába. Ahol Balogh Lívia elmondta, hogy ő maga nagycsaládban nevelkedett, férje pedig mindig szeretett volna harmadik gyermeket, így természetes, hogy nagy örömmel néznek az újabb gyermekáldás elé. A vándorbölcsőnek pedig szimbolikus ugyan, de nagyon fontos üzenetet tulajdonít, hogy a kárpátaljai házaspárok, családok bátran vállaljanak gyermeket, és akár legyenek ők is nagycsaládosok, hisz ez biztosíthatja megmaradásunkat.

A magyarországi Ágymester Manufaktúra vezetője, Czotter András által felajánlott bölcső négy hónapig van az adott családnál, aztán egy következő pályázó házaspár első, harmadik vagy sokadik gyermeke ringhat majd benne.