A VaMaDisz kérelmének elutasítása

Újvidék Kiemelt cikk

Száznyolcvan fokos fordulat: a Felső Bíróság nem tartja magát illetékesnek a tartományi döntések ügyében – Sóti Attila: Eljutottunk oda, hogy olyan konkrét személyeket kell a bíróságnak bemutatnunk, akiknek sérültek jogaik

Ma kellett volna lezajlania a főtárgyalásnak az újvidéki Felső Bíróságon a Jogtudományi Kar ügyében. Mint ahogyan arról már többször is írtunk, a Vajdasági Magyar Diákszövetség a magyarul történő felvételizési lehetőségért harcolt hónapok óta. Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke a tárgyalás után lapunknak elmondta, hogy erre a napra volt meghirdetve az eljárásban a főtárgyalás, a helyszínen viszont azzal szembesültek, hogy az illetékes bíró nem jött el, egy kinevezett helyettes vett részt a tárgyaláson, a főtárgyalást pedig így október 10-ére halasztották el.

– Megtudtuk, hogy a bíróság elutasította a szeptemberi felvételire vonatkozó kérelmünket, most is azt szerettük volna, amit korábban: hogy szülessen meg egy ideiglenes döntés, mely szerint meg kellene a Jogtudományi Karnak szerveznie a többnyelvű felvételi vizsgát. A pernek ugyanis még nincs vége, s fennáll a veszélye újabb jogsértésnek, amennyiben ezt nem teszik meg. Májusban ezt a kérelmünket a Felső Bíróság elfogadta a júniusi felvételi vizsgákra vonatkozólag, de a fellebbezések miatt nem lett végrehajtva. Most ugyanaz a bíróság ugyanazt a kérelmet elutasította a szeptemberi vizsgára vonatkozóan, ami 180 fokos fordulatnak számít. Másrészt a Felső Bíróság ma kimondta: nem tartja magát illetékesnek abban, hogy ítélkezzen a tartományi hatásköröket illetően, a tartományi döntések végrehajtása kapcsán. Érdekes, hogy korábbi ítéletek meghozása, tíz hónap után mondja ki egy bíróság mindezt, s vonja meg magától az illetékességet – fogalmazott lapunknak adott nyilatkozatában Sóti.

A VaMaDisz elnöke elmondta, most a főtárgyalás elhalasztását követően új taktikát kell a szövetségnek kidolgoznia.

– Fellebbezünk a szeptemberre vonatkozó kérelmünk elutasítása miatt, úgy gondoljuk, hogy az újvidéki Felső Bíróság igenis illetékes az ügyben. Eljutottunk ugyanakkor arra a pontra, amikor muszáj lesz a bíróság előtt felmutatnunk olyan érintetteket, akiknek a joga sérült az idei vagy tavalyi felvételi vizsgák miatt. Fel kell szólítanom az érintetteket, jelentkezzenek nálunk, összefogásra van szükség, ez tud az ügyben áttörést hozni és ez tudja szavatolni az igazság győzedelmeskedését. Ha ezt nem tesszük meg, nagy esélye lesz annak, hogy elbukjuk a küzdelmet és a Jogtudományi Kar nyerjen, ami presztízskérdés, hiszen példát statuálhat a többi kar számára is a többnyelvű felvételik elutasításáról szóló esetleges leendő döntések meghozásakor.

Mint mondta, a szervezet mögött áll a tartományi oktatási és a felsőoktatási titkárság is, de sajnos oda jutottunk, hogy konkrét példákkal kell igazolni, hátrányt jelent, ha nem lehet magyarul felvételizni, mert valaki rosszabb eredményt érhet el vagy külföldi továbbtanulás mellett dönt emiatt.

 

Forrás: Magyar Szó

jogi kar