“A tükör veszélyes dolog…”

Hírek

A tükör veszélyes dolog – Imre Ádám műveiből nyílt tárlat Beregszászban

Szokatlanul nyüzsgő kiállításmegnyitónak lehettek tanúi azok, akik február 9-én ellátogattak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Gross Arnold termébe. Imre Ádám Építők című tárlata sokak számára hatott vonzóan.

Kellemes hegedűszó, tágas tér, zömében nagyobb méretű festmények várták a vizsgálódó szemeket. Elismert művészek, egykori tanárok és sok-sok fiatal jött el, hogy lássa az ifjú művész alkotásait. A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet közreműködésével létrejött eseményen maga Imre Ádám mesélt a képek történetéről. Mint elmondta, a képek Pécsett töltött tanulmányi évei alatt születtek, ahol a szakrális irányú művészettel kezdett komolyabban foglalkozni. Az építőket, építészetet ábrázoló alkotásokban, melyekkel a festő az édesapja előtt is tiszteleg, fellelhető a kereszt motívuma. Ez utóbbiban Imre Ádám szerint a krisztusi szeretet és fájdalom kettőse fedezhető fel.
Útkeresésének, önmaga felfedezésének visszatükröződése gyanánt két önarckép is megtalálható a kiállított művek között. Elkészítésük technikájáról Imre Ádám elmondta, sok időt kellett a tükör előtt töltenie. A folyamat összegzéseként, mosolyt csalva a jelenlévők arcára, megállapította: „A tükör veszélyes dolog…”.

A pohárköszöntő után a résztvevők beszélgethettek a művésszel, elmélyedhettek munkáiban. Mindehhez Király András hegedűművész gyönyörű játéka szolgált aláfestésül.

Imre Ádám Építők című tárlata február 23-ig tekinthető meg.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulhatott meg.