A sorokban mindig ott a reménykedés is

Tápai Renáta Emberek

Akik válságövezetekben élnek, valóban van alkalmuk kiállni a békéért és hogy a reményt hirdessék – vallja a Lennon Ono-békedíjas Ladik Katalin

Egy ökumenikus segélyszervezetnek ajánlotta fel Ladik Katalin vajdasági származású, Budapesten élő költő, performanszművész, a Lennon Ono-békedíj egyik idei díjazottja a díjjal járó 25 ezer dolláros összeget. A díj ugyanis valójában adomány, a díjazottak ezt a pénzösszeget nem kapják meg, hanem eldönthetik, kiválaszthatják, hogy Yoko Ono alapítványa ezt kinek juttassa el.

– A díj az enyém, de a díjjal járó pénzösszeg nem. Nekem meg kell jelölnöm, hogy kinek adományozzuk. Ez nagy megtiszteltetés, az is, hogy a díjazottak között magas rangú művészek között lehetek, és az is, hogy ilyen formában is megadatik a másokon való segítés lehetősége. Az általam választott segélyszervezet szárnyai alatt működnek menedékházak a bántalmazott, a családon belüli erőszakot elszenvedő nők számára, és valójában ezekhez a menedékházakhoz jut el a pénz.

Yoko Ono, John Lennon özvegye 2002-ben alapította a békedíjat, amelyet elsősorban konfliktusövezetben élő művészeknek ítélnek oda, az idei díjazottakat méltató indoklásban pedig kifejtette: minden díjazott hitet és reményt ad a világnak. Ladik Katalint arról is kérdeztük, hogy ő mint alkotó, hogyan próbálja ezt tenni.

– Az emberi kiállással, magatartással és a művekkel. Elválasztható ugyan az emberi magatartás a művektől, de én úgy gondolom, a saját életét mégiscsak fel kell mutatnia az embernek példaképpen. A saját életem a fedezete a műveimnek. És az éltemből is merítek amikor írok vagy performanszt készítek. Óhatatlanul hat rám a környezet is, amiben élek. Yoko Ono a válságövezetekben élőknek adja a díjat elsősorban. Azoknak a művészeknek, alkotóknak, akik válságövezetekben élnek, valóban van alkalmuk kiállni a békéért, és hogy a reményt hirdessék. Hogyha pesszimista hangulatú verset is írok, azért mégis ott van a sorokban a reménykedés is, a küzdés is – hallottuk beszélgetőtársunktól, aki a kérdésünkre válaszolva, miszerint ma, ebben a zaklatott világban miben látja az alkotás erejét, elmondta: Pont abban, hogy ilyen világban élünk.

– Ez a zaklatott világ szerintem nagyon inspiráló. Ez hozza elő a reményt és a békére való vágyódást. Sok jó és jelentős mű születik minden műfajban.

A békedíj átadására október 9-én, John Lennon születésnapján kerül sor az izlandi Reykjavíkban. A díjazottaknak fedezik a repülőjegyet és a szállást is. Jelen lesz Ladik Katalin is.

– Meglehet, sohasem találkoztam személyesen Yoko Onóval, de műveink többször is szerepeltek ugyanazokon a kiállításokon. Ismertük egymás alkotótevékenységét.

 

Forrás: Magyar Szó

lennon ono bekedij