A rimaszombati foci első 100 éve

Rimaszombat Kiemelt cikk

A rimaszombati futball múltjáról, jelenéről, valamint jövőjéről is szó esett Hacsi Attila Legendák a legendákról című, a rimaszombati foci 100 évének történetét ismertető könyvének bemutatóján.

A Tompa Mihály Református Gimnázium díszterme adott otthont Hacsi Attila könyvbemutatójának, aki több mint négy évtizeden át sportújságíróként tevékenykedett.

A város focitörténetének kezdete 1910-re tehető, amikor az első futballmérkőzést tartották Rimaszombatban, Szigeti Benedek Gyula tornatanár kezdeményezésére. Az elmúlt évtizedek alatt számos kimagasló hazai tehetség focizott a városban, némelyikük külföldi karriert is befutva.

„A régebbi időkből 2-3 nevet megemlíthetnék, mindenekelőtt Andrásik Béláét, aki a legtöbbre vitte szerintem a rimaszombati futballisták közül, mert Vrútkyn, Zsolnán és Brünnön keresztül eljutott egész az FC Porto-ig, ahol három igen eredményes esztendőt töltött és tagja lett a portugál bajnokcsapatnak. A portugálok úgy emlékeznek rá, mint aki naggyá tette a portugál futballt” – fejtette ki Hacsi Attila, a könyv szerzője.

A múlt század 50-es éveiben Rimaszombatban focizók nevei – mint pl. Szapári Zoltán vagy Juhász László – még ma is ismerősen csengenek sokak fülében a városban. A 60-as években kicsit visszaesett a futball Gömör központjában, majd a 70-es évektől kezdődően egy nagyon ütőképes csapat kovácsolódott össze. Pápista Aladár, Boros Gábor, Nagy Sándor, majd a későbbiekben pl. Rák Róbert, Piszár József neve lett ismert, akiknek közreműködésével a rimaszombatiak a legfelsőbb szintre, egészen az első ligáig jutottak. Nagyon sok játékos és vezetőedző cserélt helyet a kispadon Rimaszombatban, felsorolásuk több óráig tartana.

Egy-egy mérkőzés a mai napig emlékezetes maradt a focirajongók számára. Ilyenek például a Nagyszombat vagy a Dunaszerdahely elleni mérkőzések, de említésre méltó, amikor az Intertotó-kupában a Sampdoria csapatát 1:0 győzték le a hazaiak.

A könyvbemutatót az Esték a Gömöri Hírlappal eseménysorozat részeként tartották. „1999-ben a Csemadok Területi Választmányán belül létrehoztuk a Pósa Lajos Irodalmi és Közművelődési Kávéházat, amely hosszú évekig nagy sikerrel működött, havonta voltak beszélgető estek, irodalmi estek és színházi előadás is. Az utóbbi években először ritkábban jelentkezett, majd később teljesen megszűnt. Ennek a helyét próbálja átvenni ez a sorozat, amelyet a Gömöri Hírlap keretén belül hoztunk létre” – magyarázta Juhász Dósa János szervező, a Gömöri Hírlap szerkesztője.

A könyvbemutatót követően kötetlen beszélgetés alakult ki, aminek vezető témája a rimaszombati fociakadémia volt, aminek alapításáról a napokban röppent fel hír a helyiek között.