A Regnum Marianum Akadémia évnyitó előadása

Szőgyén Emberek
Vetítéssel egybekötött előadás (Fotó: Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

Felvidéken 2007 óta működik a Regnum Marianum Akadémia, mely az 1902-es évben alakult, történelmi Magyarország Regnum Marianum katolikus közösségének szellemiségében folytatja munkáját, a mai kor kihívásaihoz igazodva. A felnőttképzést szolgáló akadémiát a Felvidéken a Pázmaneum Társulás hívta életre, ThDr. Karaffa János PhD. és PhDr. Farkas Zsolt közreműködésével.

„Az akadémia az elmúlt évek alatt mindig más és más helyszínen került megrendezésre, így bejárta a Felvidék nagyobb városait és kisebb településeit, sőt az anyaországi Tata is otthona volt már.

Célkitűzéseink között szerepel a konferenciák, a zarándoklatok, találkozók szervezése a vallás, a kultúra és a művelődés területén, és az információk átadása ezekben a témákban.

Előadásaink sokrétű témakörökben szólítják meg az érdeklődőket, a múlttal, valamint a jelen problémáinak feltárásával és megoldásával kapcsolatban. A múltat ismerni kell, hogy a jelenben tudjuk a jövőt építő terveket folytatni” – mondta el Karaffa atya.

Idén ismét Szőgyén ad otthont a rendezvénysorozatnak. Január utolsó napján került sor a Felvidéki Imakilenced idei első állomására a szőgyéni Nagyboldogasszony-templomban.

A szentmisét a magyar nemzet lelki megújulásáért mutatták be: Sárai Attila, Siekel István és Farkas Zsolt lelkiatyák.

A szentbeszédben, főtisztelendő Karaffa János emlékezett a magyar szentekre és Bosco Szent Jánosra, a nehéz sorsú gyermekek patrónusára.

Az ünnepi koncelebrált szentmisét követően került sor az akadémiai előadásra. A házigazda, Zsolt atya megnyitóját és köszöntőjét követően, Bokor Klára újságíró, világutazó, Banglades a vizek világa – muszlimok, hinduk és buddhisták egymás mellett élése című útibeszámolóját hallgatta meg a szépszámú közönség.

Farkas Zsolt atya és Bokor Klára (Fotó: Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

Klára évente megtartott utazási élményeit mindig nagy érdeklődés kíséri. Ezúton is, közel száz érdeklődő foglalt helyet a Galéria és Könyvtár előadótermében. A helyiek mellett érkeztek vendégek Köbölkútról, Helembáról, Béláról, Kövesdről, Bátorkesziről, Érsekújvárból, Udvardról és Pozsonypüspökiről.

Az előadó, vetítéssel egybekötött beszámolója, a Dél-Ázsia független országába, Bangladesbe röpítette hallgatóit, mely Indiával és Mianmarral határos, és a Föld egyik legsűrűbben lakott és egyik legnépesebb országa, amelyet további gyors népességnövekedés és katasztrófák sorozata sújt.

A számtalan természeti katasztrófa ellenére a föld évente négyszer ad termést. A Gangesz, a Brahmaputra és a Meghna folyóknak számos mellékága van, sok kisebb és nagyobb szigetet alkotva. Így az ország határát 58 helyen keresztezi folyó és számos folyóág a torkolattól számítva 80–100 km távolságig tengerjáró hajókkal is hajózható – tudta meg a hallgatóság Klára előadásából. Ezen kívül megismertette a nagyvárosi életet, a szigetek lakóit, a törzsek otthonait, iskolákat, megélhetési lehetőségeket, iparágat, mezőgazdaságot és állattenyésztést egyaránt.

Amennyiben az Iszlám Állam terroristái nem szítanak feszültséget, nagy békességben élnek egymás mellett a hinduk, a muszlimok és a buddhisták. Tisztelik egymás vallását és egy közös tulajdonság köti őket össze, az, hogy mindenki vallásos.

A lebilincselő beszámoló után Zsolt atya leszögezte: „Keresztény szemmel betekinthettünk egy másik világba, az ott élő emberek értékrendjébe. Elgondolkodtató az, hogy mi, itt Európában mit tartunk fontosnak, milyen szabályok szerint élünk. Láthattuk, hogy a világ ezen a távoli helyén élő emberek, nem a világi dolgokra fektetik a hangsúlyt. A legegyszerűbb körülmények közt élnek, boldogok, kiegyensúlyozottak, és toleránsak egymással. Ezzel szemben az isteneiknek csodálatos templomokat, emlékműveket emelnek, vagy gondozzák a múltból megmaradt díszes épületeket, ahol hitük szerint imádkoznak.Bangladest női vezető kormányozza, ami szintén szokatlan a világ ezen a táján, mégis békésnek tűnik az élet. Persze vannak szélsőséges esetek. Volt rá példa, hogy 2015-ben a terroristák elraboltak egy katolikus misszionárius papot, és az ő védelmében közös tüntetést szerveztek a muszlimok és a hinduk, aminek következtében szabadon bocsájtották a lelkiatyát. Mindennek ellenére, ha az Iszlám állam terroristái nyomást gyakorolnak, egyéni támadások láncsorozatai is előfordulhatnak a térségben.”

Bokor Klára, a világutazó újságíró (Fotó: Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

Bokor Klára ismét egy különleges helyről hozta tudósítását. Sokan tisztelik bátorságáért és figyelemmel kísérik utazásait, várva a következő előadását. Élménybeszámolóit szívesen elviszi iskolákba, könyvtárakba, kulturális intézményekbe.

A Regnum Marianum Akadémia soron következő előadása február 18-án 17,30 órai kezdettel várja az érdeklődőket, a szőgyéni Könyvtár és Galéria épületébe, amikor A szimbólumok megtartó ereje – értékmentés a Felvidéken címmel Orosz Őrs előadása kap teret.

Forrás: Felvidék.ma/SZAKC