A Pro Probitate – 26. alkalommal adták át

Losonc Emberek
Díjátadás Losoncon (Fotó: Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

A Pro Probitate – Helytállásért-díjat és a Felvidéki Magyarságért-díjat Nógrád, Hont és Gömör polgárait megtisztelve idén Losoncon adták át. A május 5-i ünnepség résztvevői csatlakoztak a Himnuszunk a szabadságunk mozgalomhoz, s ugyanakkor, mint Pozsonyban, a losonci zsinagógában is zengett nemzeti imánk.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja országos elnöke levélben küldte el üzenetét a díjátadó ünnepségre, ő Pozsonyban vett részt a közös himnuszéneklésen. Ünnepi gondolatatit a díjátadó moderátora, Endrődy-Mike Attila, a füleki Petőfi Sándor-program ösztöndíjasa olvasta fel.

Kifejtette, az eddig díjazottakat az elvhűség, a felvidéki magyar közösség szolgálata jellemzi. Kitért a pozsonyi megmozdulásra, ahol a himnusztörvény ellen kell felemelniük a szavukat a résztvevőknek, s szintén helyt kell állni a szimbólumainkért. „Vannak, akik munkájukkal és tehetségükkel, s vannak, akik távozásukkal segítenék elő a közösségépítést” – üzente Menyhárt József utalva a himnusztörvényt előidéző méltatlan képviselőkre.

A díjat 2019-ben a füleki Szvorák Zsuzsa pedagógus, rendező, közéleti személyiség kapta. A Pro Probitate, Helytállásért-díj 2019-es kitüntetettjét Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke méltatta.

A megjelent vendégeket Csúsz Péter, az MKP losonci járási elnöke köszöntötte, köztük Csáky Pál EP-képviselőt, aki bejelentette a 2019 évi Pro Probitate – Helytállásért díj, majd pedig a második alkalommal odaítélt Felvidéki Magyarságért-díj kitüntetettjeit, előbbit Szvorák Zsuzsa, utóbbit Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere személyében.

Csáky Pál május első vasárnapja lévén köszöntötte az édesanyákat is, s külön kiemelt egy anyukát a sorból Mag Fodor Enikő személyében, aki a közelgő EP-választásokon „harcostársaként” vesz részt a megmérettetésben, s a Losonci, Nagykürtösi, Rimaszombati és Nagyrőcei járásokat is képviseli.

Hasonlóan a felvidéki magyarságért tevékenykedik Szabó Tibor, aki 2010 óta Martonvásár polgármestere, de előtte a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjeként, 1998 és 2002 között a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökeként, majd több alapítványban tevékenykedett. A díjátadáson Csúsz Péter járási elnök méltatta.

Az ünnepségen sokak örömére közreműködött Szvorák Katalin, Kossuth- és Liszt-díjas énekművész és a Boráros Imre Színház. Utóbbi Csáky Pál Hit és illúzió művét adta elő.

Forrás: Felvidék.ma/SZAKC

A palócok helytállásának megbecsülése