A Pesti Vigadóban a BartókBéla döntősei

Budapest Hírek

A Pesti Vigadó színpadán a Bartók Béla komolyzenei tehetségkutató vetélkedő döntősei

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által életre hívott Bartók Béla komolyzenei tehetségkutató vetélkedőt 2016-ban második alkalommal szervezték meg. A rendezvény oly nagy népszerűségnek örvendett, hogy közel 250-en jelentkeztek a megmérettetésre. A nívós esemény döntőjére decemberben került sor az Ungvári Megyei Filharmóniában, ahol 15 tehetséges kárpátaljai fiatal mérhette össze tudását.

A rendezvényen kategóriánként három helyezést hirdettek ki. A sok értékes nyeremény mellett a győztesek jutalomkiránduláson vehettek részt Budapesten a Magyar Művészeti Akadémia felajánlásának köszönhetően, emellett a három kategória első helyezettje számára lehetőséget biztosítottak, hogy február 4-én felléphessenek a Pesti Vigadó színpadán a Zuglói Filharmonikusok koncertje előtt.

A kirándulás február 3-án vette kezdetét. Egy 18 fős csapat indult útnak Beregszászból nagy izgalommal a magyar főváros felé. A csapat vezetője Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára volt, aki egyben a Bartók-verseny szervezője is. Szerinte nagy lehetőség és elismerés, hogy egy ilyen kiránduláson vehettek részt a gyerekek és felkészítő tanáraik. Mindamellett, hogy maradandó élményt nyújt a sok értékes program, közelebb hozza a kárpátaljai fiatalokat is egymáshoz az utazás. Emellett bemutatkozhatnak a fővárosi közönség előtt is a kárpátaljai tehetségek, ami nagy elismerése kitartó munkájuknak, igyekezetüknek és adottságaiknak.

A csoportot érkezéskor személyesen Répás Zsuzsanna, a Magyar Művészeti Akadémia Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának főosztályvezetője fogadta. Ezt követően Tamási Krisztina idegenvezető segítségével a Hősök terét és Vajdahunyad várát tekintették meg a vendégek. Másnap délelőtt a csoport a budai vár nevezetességeivel ismerkedett, majd a Magyarság Házában a Mi, magyarok elnevezésű kiállításon vettek részt. A legnagyobb élmények közé tartozott talán a parlamenti látogatás, ahol épp tanúja lehetett a csoport a Szent Korona őrségváltási ceremóniájának, valamint a Magyar Állami Operaház megtekintése, melynek épülete minden látogatót magával ragadott. A kárpátaljaiak látogatásuk során személyesen is beléphettek az Operaház királyi páholyába, érdekes történeteket hallhattak az arisztokrácia egykori szokásairól.

Az utazás legmaradandóbb élménye azonban a kis zenészpalánták számára a Pesti Vigadóban eltöltött idő volt: a híres hangversenyterem, melyben Liszt Ferenc a legtöbbször lépett fel. De olyan nagy nevek is álltak már azon a színpadon, mint Brahms, De­bus­sy, Walter, Dvořák vagy éppen Bartók Béla. Az épületben való kalandozás során a Magyar Művészeti Akadémia munkájával is megismerkedhettek. Az esti órákban aztán eljött a várva várt pillanat: a kis virtuózok részt vehettek a Zuglói Filharmonikusok koncertjén.

A koncert előtt Répás Zsuzsanna főosztályvezető köszöntötte az egybegyűlteket, és örömmel jelentette be, hogy a filharmonikusok koncertje előtt két ifjú kárpátaljai tehetség is bemutatkozik. A főosztályvezető elmondta: a Bartók Béla kárpátaljai komolyzenei tehetségkutató versenyt a Magyar Művészeti Akadémia a kezdetektől fogva támogatta. „Őszintén reméljük, hogy a Zuglói Filharmónia és a Magyar Művészeti Akadémia összefogása erősíteni fogja a magyar nemzetrészek közötti összetartozás érzését, és a művészet erejével közelebb hozza a budapesti közönséghez a kárpátaljai magyarokat” – hangsúlyozta Répás Zsuzsanna.

A műsorban elsőként a Péterfalvai Művészeti Iskola 10 éves zongoristanövendéke, Paládi Máté lépett színpadra, aki Bartók Béla Román táncok című darabját adta elő, felkészítő tanára Engi Erika. Az ifjú virtuóz természetessége – nemcsak játékában, de a színpadon is – magával ragadta a közönséget, amely vastapssal jutalmazta a produkciót. Máté elmondta, hogy nagyon élvezte, hogy felléphetett a Vigadó színpadán, egyáltalán nem volt fáradt, és sok élménnyel gazdagodott a hétvége folyamán. A másik kárpátaljai fellépő, a 12 éves Nurieva Veronika Csajkovszkij Nocturne című darabját adta elő csellón a Zuglói Filharmonikusok kíséretében, felkészítő tanára Sutkó Miroszláv. A törékeny kislány könnyed, finom játékával szintén nagy sikert aratott. Sajnos, a harmadik kategória díjazottja, Szilágyi Patrícia adminisztrációs okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

A tehetséges fiatal kárpátaljai virtuózokat követően a Zuglói Filharmonikusok koncertje következett, akik Franz Suppé Könnyűlovasság című nyitányával indították az előadást. A jó hangulatot és érzelmeket kiváltó kezdő műsorszámot Hidas Frigyes Kettősverseny harsonára c. alkotása követte. A koncert második részében Lajtha László négy tételes VI. szimfóniája csendült fel, mely frenetikus pillanatokat okozott. A műben a hangszerelés utolérhetetlen színgazdagsága, a teljes zenekari hangszerarzenál felvonultatása mellett szaxofon, 2 hárfa és 11-féle ütős szerepeltetése kivételes zenei élményben részesítette a hallgatókat. A nagysikerű hangversenyt Ménesi Gergely vezényelte. A koncertet követően az este egyik meglepetése volt a kárpátaljai csoport számára a Vigadó épületében rendezett hangulatos vacsora.

A háromnapos utazás utolsó állomásai között a Citadellát és a Városligetet is meglátogatták a gyerekek és kísérő tanáraik, majd sok-sok élménnyel gazdagodva indult haza a kárpátaljai virtuózok csapata.

 

Forrás: karpataljalap.net