A nemzeti összetartozás napját méltatták

Mezőgecse Szabadtéri

A nemzeti összetartozás napját méltatták Mezőgecsében

A település központjában álló Életfa megkoszorúzása után Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke nyilatkozott. Felidézte a mérföldkőnek számító döntést, amelynek értelmében a Magyar Országgyűlés alaptörvénybe foglalta, hogy a magyar állam felelősséget visel a külhoni magyarságért – ezzel is erősítve a magyar nemzet egységének, a nemzeti összetartozásnak az érzését. „Az összetartozás jegyében sokkal bizakodóbban, tettre készen tekintünk a jövőre” – hangsúlyozta Sin József, hozzátéve: a megmaradáshoz szükséges erőt, optimizmust és kitartást az összetartozás adhat.

Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások lévén vidékünk számos helyszínén tartanak hasonló, csendes megemlékezéseket, gyújtanak őrtüzeket és szólaltatják meg a harangokat, emlékezve a szomorú eseményre, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára.

A helyi iskola tanulói, Nagy Mercédesz és Nagy Miranda előadásában az Ismerős Arcok Nélküled című dalát hallhatták a jelenlévők. Ezt követően helyezték el az emlékezés koszorúit, köztük Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, Sin József, Mester András polgármester, a KMKSZ gazdasági-önkormányzati titkára, valamint Popovics Katalin, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke.

Forrás: https://karpataljalap.net