A kistelepülések támogatása kiemelt feladat

Kiemelt cikk

Magyarország jövője nem képzelhető el a falvak nélkül – emelte ki Varga Mihály Tomajmonostora új iskolabuszának átadásakor. A pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormány a kistelepüléseken élők gondjaira igyekszik olyan megoldásokat keresni, amelyek megállítják a népességfogyást, jövőképet kínálnak a helyi fiataloknak, és segítik a generációk egymás mellett való élését.

Varga Mihály a falusi csok kapcsán kijelentette: az otthonhoz jutási kedvezmény az 5000 fő alatti településeket érinti, azokat, ahol a lakosságszám a 2003. január 1-jei adatokhoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Mint fogalmazott: a falusi csokra az általános csok-szabályok vonatkoznak, de a támogatás használt lakás vásárlására, bővítésére és felújítására is felhasználható.

Magyarországnak egyre több lehetősége van arra, hogy a családokat, a gyerekek oktatását és az emberek életkörülményeinek javítását támogassa – hangsúlyozta a miniszter kiemelve, hogy ma már egyre többet tud a kormány fordítani az olyan fontos célokra, mint a családok élethelyzetének javítása, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés költségeinek csökkentése. A korábbi intézkedések mellett a családvédelmi program tovább bővíti a kedvezmények és támogatások körét – tette hozzá Varga Mihály.

A tomajmonostorai önkormányzat a kormány 65 millió forintos támogatásával vásárolta meg azt a buszt, amely a környékről szállítja a gyerekeket a helyi iskolába – tájékoztatott Fazekas Szabolcs, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere. A térség számára fontos beszerzést méltatta Kovács Sándor országgyűlési képviselő kijelentve, hogy a kistelepüléseken az iskolák szerepe továbbra is meghatározó, ezért támogatásuk kiemelten fontos.

Fotó: PM

Az ötvenszemélyes busz a győri Kravtex Kft. terméke – hangzott el a sajtótájékoztatón. A Nemzeti Autóbuszgyártás Cselekvési Programmal összhangban a Kravtex-Kühne Csoport Magyarországon egyedülálló gyártókapacitást hozott létre.

(Pénzügyminisztérium)