A „Házy Énekverseny“ győztese…

Miskó Ildikó Érsekújvár Emberek

A szentpéteri Sárközi Xénia lett a „Házy Énekverseny“ abszolút győztese

Ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjkiosztással szeptember 25-én, vasárnap este ért véget a háromnapos és háromfordulós, komáromi székhelyű Szlovákiai Civil Becsületrend által, Érsekújvár város fővédnökségével megrendezett Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny első évfolyama, amelyen négy kategóriájában 55 versenyző mérte össze tehetségét.

szentpeteri-xenia

A verseny abszolút győztese a szentpéteri származású, budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanuló, a Virtuózok elnevezésű magyarországi televíziós tehetségkutató műsorból is ismert Sárközi Xénia lett.

Június végén portálunk adta közre a hírt, hogy Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny elnevezéssel egy újkeletű, eredeti és célkitűzésében egyedi kezdeményezés valósul meg a Visegrádi Négyek (V4-ek) kultúrpolitikai és szellemi értékteremtő együttműködésében, Érsekújvárban. Az énekversenyre szeptember 1-ig jelentkezhettek a hazai és magyarországi érdeklődők, ám a visegrádi támogatás elmaradása miatt a cseh és a lengyel versenyzőknek végül le kellett mondaniuk erről a lehetőségről.

„Szépen hangzott az előzetes kiírásunk, hogy majd a V4-ek együttműködésében valósul majd meg ez az új énekverseny. Csakhogy júliusban megtudtuk a rossz hírt: a visegrádi támogatásból semmi sem lesz. Nagyon nehezteltem amiatt, hogy miközben török és dél-kóreai pályázat is támogatást kapott a V4-től, a mi kezdeményezésünktől megvonták azt. Ezért szűkös anyagi lehetőségeink miatt sem a lengyel, sem pedig a cseh versenyzőket nem tudtuk fogadni. Megjegyezném: rendezvényünkhöz semmiféle szlovák állami támogatást sem kaptunk, csupán szponzori támogatásokból és Mgr. Art. Otokar Klein operaénekesnek, a fővédnök szerepét vállaló Érsekújvár polgármesterének az anyagi hozzájárulásából kellett megvalósítanunk a háromnapos megmérettetést. Remélem, hogy a jövőben a V4-ek támogatása sem marad el, hiszen ezen a viadalon olyan tehetségek szerepeltek, akik az ideinél még értékesebb díjakat, esetleg a más énekversenyeken szokásos pénzjutalmakat is megérdemelnék“ – tudatta a Hírek.sk-val hétfőn Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend alapító elnöke, az énekverseny ötletgazdája.

A tervezettnél szűkösebbre szabott anyagi keret miatt Bogumila Gizbert-Studnicka professzorasszonyt, a Lengyel Zeneakadémia művészeti vezetőjét és Ladislav Šabacký cseh karnagyot terveiktől eltérően mégsem hívhatták meg a zsűribe. Ellenben a zsűriben elnökként helyet kapott Klein polgármester úr, továbbá Tokody Ilona, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, továbbá Farkas Pál, az InterOperett és a Váci Szimfonikus Zenekar Kálmán Imre-díjas karmestere, valamint Dunajszky Géza kórusvezető-zeneszakos pedagógus (Pozsony) és a főszervező Klemen Terézia.

„Studnicka asszony mindenképpen szeretett volna eljönni Érsekújvárba, mert kíváncsi volt a verseny színvonalára. Sajnos, családi okok miatt egyébként sem jöhetett volna… “ – pontosította a bíráló bizottság tagjaival kapcsolatban elmondottakat a főszervező.

Az ötletgazda úgy gondolta, hogy a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenynek kissé más jellegűnek kellene lennie, mint a Komáromban már az elmúlt század ´80-as éveitől kezdve megrendezett Lehár Ferenc Nemzetközi Énekversenynek. Így tehát egy olyan tehetségkutató versenyt akart életre hívni, ahol a tehetséges felnőtteken kívül 14-18 éves lányoknak és fiúknak is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak.

„Összesen 58-an neveztek be a versenybe, amelyre végül 55-en jöttek el, hárman ugyanis megbetegedtek. Úgy a 14-18 évesek kategóriájában, mint a 18 felettiekében meghirdettük az opera- , operett- és musical-kategóriát. A felnőttek esetében felső korhatárt nem szabtunk meg, mert hittük, hogy mindenki önkritikusan eldönti majd önmagáról azt, hogy még színpadra való-e. Bármilyen nyelven lehetett énekelni. A jelentkezők zenei előképzettségét egyáltalán nem vizsgáltuk, mivel csak a tehetség volt döntő fontosságú. A kamaszok végül csak musical-kategóriában indultak, a felnőttek pedig mindhárom meghirdetett kategóriában, arányuk a következőképpen alakult: legtöbben, azaz 26-an az opera-, további 15-en az operett-, 14-en pedig a mindkét korosztályt felölelő musical-kategóriában mérettettek meg. A versenyzők hozzávetőleg háromnegyede Magyarországról, egynegyede pedig Szlovákiából érkezett Érsekújvárba“ – ismertette a további részleteket a főszervező.

A versenyzők előválogatására szeptember 23-án, pénteken az érsekújvári Lovarda (Jazdiareň) Bethlen Gábor utca 2. szám alatti épületében került sor. Az elődöntőt szombaton a középdöntő követte, a nagyzenekari kísérettel megrendezendő döntőt, amelyről televíziós felvétel is készült, vasárnap szintén a Lovardában tartották meg.

„Maga a történelmi helyszín, a nagyon szépen felújított Lovarda méltónak bizonyult Házy Erzsébet nevéhez, illetve e rendezvényhez. Kellő számú öltöző és kisterem is a versenyzők rendelkezésére állt, illetve négy zongorát, valamint nagyszerű budapesti és pozsonyi korrepetítorokat bocsátottunk a fellépésükre lázasan készülődő versenyzők rendelkezésére. Hálásan jegyezték meg, hogy ennyire jól előkészített versenyen még nem vettek részt, mert korábban előfordult, hogy még egy-egy budapesti versenyen is a toalett-helyiségben kellett beénekelniük, s kíséretet sem kaptak“ – szólt Klemen Terézia a szükséges feltételek biztosításáról.

Azt azonban fájlalja, hogy a válogatókon csak a versenyzők és hozzátartozóik voltak jelen, s a vasárnapi döntőre is az időben kirakott plakátok ellenére a vártnál jóval kevesebben voltak kíváncsiak.

„A jövő évi énekversenynek még nagyobb reklámot kell majd csinálni, hogy megteljen a Lovarda nézőtere. A helyi köztudatba vélhetően lassacskán bekerül az új rendezvény, és remélhetőleg 2017-ben majd sokkal többen élvezik velünk együtt a szebbnél szebb dalokat. A városvezetés mindennemű támogatásával azonban elégedett vagyok, hiszen Klein polgrámester úr ezt a kezdeményezést szintén a szívügyének tekinti, a zsűrielnöki tisztséget is szívesen vállalta, és ragaszkodott ahhoz, hogy mindenképpen Érsekújvárba hozzuk a versenyt“ – fejtette ki.

Klemen Terézia az idei énekverseny színvonaláról felettébb szívesen nyilatkozott. „A versenyprodukciók színvonala meglepően magas volt, gyakorlott komolyzenei énekeseket is próbára késztető produkciókat szólaltattak meg az énekesek. A legszínvonalasabb előadások a 18 éven felüli korosztály opera-kategóriájában születtek. Mivel hozzám futottak be a jelentkezések, ezért egész nyáron attól tartottam, hogy kevés érdeklődő jelentkezik. Augusztus utolsó hetében azonban ugrásszerűen megnőtt a jelentkezők száma. Először tehát a kellő mennyiségnek örülhettünk, a hanganyagok meghallgatása után pedig már a minőségnek is. Nagyon nehéz helyzetben volt a döntésre kényszerülő zsűri, ezért az opera- és az operett-kategóriában megosztott díjakat adtunk ki. Fájt a szívünk a kiesőkért is, mert ők is nagyszerű színvonalon teljesítettek. A 14-18 évesek kategóriájába most nagyon kevesen jelentkeztek, s ők is csak a musical-kategóriában mérettettek meg, de bízunk abban, hogy jövőre többen lesznek“.

Értékes díjaknak, hazai és és külföldi fellépési lehetőségeknek is örülhetnek a legtehetségesebb versenyzők.

„Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja (MKP) európai parlamenti képviselője tavaszi strasbourgi jutalomutat ajánlott fel a legjobbaknak, akik valószínűleg fel is léphetnek majd az Európai Parlamentben. A díjazottak többnyire az adventi időszakban Budapesten, Pozsonyban, Komáromban (december 3-án) és Érsekújvárban is szerepelhetnek, s esetleg tavaszi fellépéseik is várhatók, s azok során honoráriumban is részesülnek. Továbbá a Kehidakustyáni Wellness Központ zeneszerető tulajdonosa 3-5 napos beutalókat adományozott több díjazottnak. Más szponzoroktól pedig különféle tárgyi jutalmakat is szereztünk számukra. Sikerük hírét vitte a döntő során forgató Markíza Televízió, a Szlovák Televízió magyar adása, a Duna TV és az érsekújvári városi televízió“ – mondta el a főszervező.

Végül leszögezte: a vázolt kezdeti nehézségek egyáltalán nem szegték a kedvét, ezért 2017 áprilisában várható ezen énekverseny 2. évfolyamának a versenyfelhívása.

„A Virtuózok elnevezésű magyarországi tehetségkutató verseny programigazgatója ma felhívta az idei abszolút győztest, Sárközi Xéniát, akinek személyesen gratulált. Vele azt is tudatta, hogy szakmai körökben színvonalasnak ítélték meg versenyünk első évfolyamát, és sikeres folytatást is kívánt. Klein polgármester úrral megegyeztünk, hogy jövőre mindenképpen folytatódik a megmérettetés, amelyre további versenyzőket is várunk. Hiszem, hogy kezdeményezésünk egyre  jelentősebb rendezvénnyé növi majd ki magát, amely méltó lehet a hihetetlenül elfelejtett pozsonyi születésű Házy Erzsébet (1929. IX. 30., Pozsony – 1982. XI. 24., Budapest), Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas opera-énekesnő nevéhez, munkásságához“ – zárta tájékoztatását.

Végül, de nem utolsó sorban megjegyezendő, hogy Házy Erzsébetet Dunajszky Géza, a Ligetfalu Polgári Társulás egyik „mozgatórugója“ és a Szlovákiai Civil Becsületrend kuratóriumi tagja hozta vissza a felvidéki magyarság köztudatába azáltal, hogy idén április 12-én részvételével az újpesti Perényi Zsigmond utca 46. szám alatti ház Baross utcai homlokzatán emléktáblát avattak a ´60-as évek világviszonylatban legnagyobb énekestehetségei közé sorolt lírai szoprán operaénekesnek és színművésznek. A tízévesen családjával együtt kényszerből Pozsonyligetfaluból Budapestre azért áttelepült Házy Erzsébet (aki a Tiso-féle szlovák államban nem kaphatott szlovák állampolgárságot) emlékét tehát már ez a nemzetközi énekverseny is őrzi. Dunajszky Géza szerint Házy Erzsébet fénykorában, azaz a XX. század ´50-es és ´60-as éveiben Maria Callashoz, a new yorki Metropolitan Opera lírai szopránjához hasonlítható hangú operaénekesnő volt.

A 2016-os Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny végeredménye:

Musical-kategória (14-18 évesek): 1. díjat nem osztottak ki, 2. Nagy Alma Virág, 3. Göbő Anna.
Musical-kategória (felnőttek): 1. Mgr. Valach Tünde, 2. Szekér Anna, 3. Pető Edina és Varga Júlia – megosztva.

Operett-kategória (felnőttek): 1. Ballán Viktória, 2. Újhelyi Andrea, 3. Fehér Éva és Ott József – megosztva.

Opera-kategória (felnőttek): 1. Sárközi Xénia (a verseny abszolút győztese) és Brassói – Jörös Andrea – megosztva, 2. Ruszó Alexandra és Szolnoki Fatime (megosztva), 3. Szabó Emília és Mellen Linda – megosztva.

Forrás: Hírek.sk, – miskó –
2016. szeptember 26.