A Gyógyuló Holnapocska tábor

Kiemelt cikk

A Gyógyuló Holnapocska tábor civil kezdeményezés

A civil kezdeményezés, a közösségi összetartás szép példájának tartja az egészségügyért felelős államtitkár a Zalaszabarban működő Gyógyuló Holnapocska tábort, ahol a betegségből gyógyuló gyermekeknek lehetőségük van a nyaralásra.

Ónodi-Szűcs Zoltán csütörtökön a helyszínen tett látogatásakor kiemelte: a civil kezdeményezés nagyon jó ügyet szolgál, ezért az állam is segít abban, hogy sikerre jusson. Emlékeztetett arra, hogy önkéntes alapon több intézmény és cég segíti a tábor működését, a támogatással az emberek azt is kifejezik, hogy a közösséghez tartoznak. Az államtitkár köszönetet mondott mindazoknak, akik segítik és segítették a tábor munkáját, és munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a gyógyuló gyermekek “tudnak mosolyogni”.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta: a Gyógyuló Holnapocska táborban ezen a héten égéssérült és anyagcsere-betegségben szenvedő gyermekek táboroznak. A nyaralás jó lehetőséget ad arra, hogy az akut betegség, égési sérülés, műtéti sorozat után a gyermekek “idegrendszere kisimuljon” – fogalmazott, hozzátéve, a gyermekek egymástól is sokat tanulnak. A gyerekekkel kórházi szakemberek – rezidens orvos, nővér, gyógytornász, pszichológus hallgató – is érkeztek a táborba. Figyelnek a résztvevők minden rezdülésére, úgy bánnak velük, mint egészséges gyermekekkel, és közben úgy is, mint akik speciális gondozást igényelnek – tette hozzá Velkey György. Kitért arra is, hogy az akut betegség után nagyon sok stressz éri a családot. A gyógyuló gyermekeket a testvéreik is elkísérik a táborba, így a családi együttlét is újra rendeződhet.

Szabadics Zoltán, a tábor alapítója elmondta: idén tíz egészségügyi és két gyermekotthonos táborban összesen több mint hatszáz – közülük ötszáz gyógyuló – gyermek nyaral a Gyógyuló Holnapocska táborban. Programjaikat az Erzsébet-program segítségével tudják megvalósítani – tette hozzá.

 

Forrás: MTI