A gyermekvállalás és -nevelés segítése

Ada Hírek

A hétvégén Adán tanácskozást és közgyűlést tartottak a nagycsaládosok

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége szombaton Adán tanácskozást tartott A gyermekvállalás és -nevelés segítése hazánkban elnevezéssel. Az összejövetelen megjelent többek között Ana Gavrilović belgrádi egyetemi tanár, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kovács Elvira köztársasági képviselő (VMSZ), Csikós László államtitkár (VMSZ), Patyi Lajos tartományi képviselő (VMSZ), valamint a szabadkai Gyurcsik Klára és Róbert, akik az alkotó szellemű nevelés propagálói.

A tanácskozás első részében a Vancsesz elnöke, Krizsán Vilmos elmondta, szeretnék áttekinteni, hogy köztársasági és tartományi szinten, illetve az MNT, az önkormányzatok és a nagycsaládos-szervezetek miben tudnák segíteni a családokat a gyermeknevelésben. Megjegyezte, hogy a tartománytól több támogatást várnának, mivel az egészségügyi, szociális és népesedési titkárságtól már évek óta nem kapnak támogatást, illetve szeretnék, ha a titkárság komolyabban foglalkozna a népesedés kérdésével. Kiemelte, hogy az MNT révén minden gyerek mehet főiskolára vagy egyetemre, hiszen az ösztöndíjprogramon keresztül, illetve az Európai Kollégiumba való elhelyezéssel ez a szülőknek szinte nem jelent terhet.

A vitában Ana Gavrilović a tanulás fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy fontos a gyermekes családok segítése, hogy a gyerekek tanulhassanak. Utána Kovács Elvira a köztársasági előírásokról beszélt. A legnagyobb érdeklődés az iránt nyilvánult meg, hogy meddig jutott az a törvénytervezet, amely a harmadik gyerek után az anyasági pótlék bevezetésére vonatkozik. Elmondta, hogy erről megkezdődött a közvita, de legalább egy év szükséges, hogy a törvénytervezet végigmenjen a törvényhozáson.

Csikós László elmondta, hogy 2014-ben még 383 ezren kaptak családi pótlékot, az idén már 21 ezerrel kevesebben. Közölte, hogy tavaly 400 kisgyerekkel több született Szerbiában, mint az előző évben, viszont az elhalálozás és a kivándorlás miatt továbbra is csökkent a népesség. Fontosnak nevezte az iskoláztatást, mert a lakosság 23 százaléka írástudatlan.

Gyurcsik Klára az alkotó szellemű nevelésről beszélt, és arról a programról, amelyet a Vancsesszel közösen szándékoznak megvalósítani, hiszen a népesedési, családgondozási és cselekvési program részeként műhelymunkákat szeretnének tartani a szülők, a pedagógusok és az óvónők számára minden olyan közösségben, ahol erre igény lesz.

A tanácskozást követően a Vancsesz megtartotta az idei közgyűlését, amelyen Krizsán Vilmos elmondása szerint beszámoltak a tavalyi eredményes munkáról, és ismertették az idei terveket, valamint elfogadták a múlt évi pénzügyi jelentést és az idei pénzügyi tervet.

– A szövetségben tavaly körülbelül 3 millió dinárból gazdálkodtunk, amiből elsősorban a nagycsaládosház építését finanszíroztuk, és azokat a programokat, amelyeket végül sikeresen megvalósítottunk. Ekkora összegre számítunk az idén is azokból a pályázatokból, amelyeket már átadtunk vagy a jövőben fogalmazunk meg – közölte Krizsán Vilmos.

Mivel a szervezet korábbi titkára, a topolyai Sablauer Brindza Beatrix lemondott, helyére a bácskossuthfalvi Fodor Zoltánt választották meg a közgyűlésen.

 

Forrás: Magyar Szó

 

vancsesz