A gyerekek napközbeni ellátása

Kiemelt cikk

Kérvényezhető a gyerekek napközbeni ellátása

 

Nyári szünet! A helyi önkormányzatok feladata a dolgozó szülők gyermekeiről való személyes gondoskodás a nyári “vakáció” idején. A szülőknek kell megkövetelni ezt a szolgáltatást!

Véget ért a tanév. 1 millió 200 ezer tanuló maradt pedagógiai felügyelet nélkül az iskolai szünetben, és hosszú időre megszűnik az iskolai étkeztetés is.

Több százezer “kulcsos gyermek” cselleng az utcákon a nyári szünetben, mert szüleik dolgoznak, nincsenek olyan rokonok, nagyszülők, szomszédok, akik vigyáznának rájuk.
Figyelem! Az 1997. évi XXXI törvény (Gyvt.) 41. § (1) bekezdése értelmében: A települési, fővárosi, kerületi önkormányzatok törvényben előírt kötelező feladata a gyermekek védelme érdekében személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások között a tanulók “napközbeni ellátásának” – felügyeletének, foglalkoztatásának, nevelésének, étkeztetésének – megszervezése az iskolai szünetekben. Csak a szülők nem tudnak róla!

A tanulók nappali felügyeletének formája az iskoláskorú gyermekek számára biztosított önkormányzati napközis tábor, sport-, illetve egyéb foglalkozás és étkeztetés, játszótéri program, klubfoglalkozás stb.

A gyermek napközbeni ellátásának igénybevétele önkéntes, ezért felhívjuk az érdekelt szülők figyelmét, hogy azonnal kérvényezzék az önkormányzatoknál (jegyzőnél) gyermekük napközbeni ellátását, hogy ne tudják elspórolni az ellátásra biztosított milliárdos állami támogatásokat.

 

Forrás: Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY)